МАМЕ НЕЋЕ БИТИ КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Накнаде умањене и за више од 20 одсто, премијерка обећала решавање лошег обрачуна зарада

Ј. Ж. С.

26. 01. 2021. у 09:24

МАМЕ НЕЋЕ БИТИ КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Накнаде умањене и за више од 20 одсто, премијерка обећала решавање лошег обрачуна зарада

Новости

АДМИНИСТРАТИВНА грешка која може знатно да утиче на кућни буџет будућих родитеља, а тиче се умањења зарада породиљама, чији су послодавци користили погодности Владине уредбе о ублажавању економских последица ковида 19, биће у најкраћем року исправљена, најавила је премијерка Ана Брнабић.

Она је нагласила да труднице и породиље не смеју да буду колатерална штета кризе изазване пандемијом.

И Синиша Мали, министар финансија, изјавио је да труднице и породиље ни на који начин неће бити оштећене и да ће наставити да примају пун износ накнаде зараде за време трајања боловања, као што је то био случај и до сада.

- Доприноси чије плаћање је одложено у складу са овом уредбом сматрају се плаћеним за сврху остваривања права по основу пензијског и инвалидског осигурања, здравственог осигурања, остваривања права за случај незапослености и остваривања права на финансијску подршку породици са децом, стоји у уредби - нагласио је министар.

Он је истакао да је Министарство финансија то веома јасно прописало и мораће да се обрачунавају и месеци за које послодавац није платио дажбине.

- Надлежне службе тренутно испитују сва издата решења, како би утврдили на који начин је дошло до евентуалног пропуста. Уколико се открије да постоји, он ће бити исправљен - рекао је Мали.

Према речима Јасмине Михњак из Удружења "Бебац", будућој мами која је отворила трудничко боловање после 18 месеци рада у континуитету са платом од 30.000 динара због олакшица које је у пандемији користио њен послодавац, обрачунавали су зараду од 23.300 динара. Разлог томе је што јој се у обрачуну висине накнаде за четири месеца, када је фирма користила погодности уредбе, бележи плата од нула динара, па је самим тим и просек мањи.

- Према Закону о финансијској подршци породици у обрачун накнаде зараде на породиљском улазе само оне на које су плаћени порези и доприноси, па уколико је фирма била у програму за месеце април, мај, јун и август или март, април, мај и август за њих нису плаћени доприноси и уколико баш они улазе породиљи у обрачун зараде за тај период узима се нула динара - истиче Михњакова.

Послодавци који су користили ову помоћ су у репрограму и враћају тај износ у 24 рате почевши од фебруара 2021. године, што, по њеном мишљењу, значи да ће тек у фебруару 2023. исплатити порезе и доприносе и да ће тек тада жена којој је умањена породиљска накнада моћи да тражи разлику у исплати.

У Центру за маме наглашавају да је последње закидање будућих мама произашло из очигледног непознавања или намерног непримењивања прописа.

- Закон о финансијској подршци породицама са децом је последњих дана променио и адресу и за њега више није задужено Министарство за рад, већ новосновано Министарство за бригу о породици и демографију - наводи Јована Ружичић из овог удружења.

ЗАКОН ОШТЕТИО ТРЕЋИНУ

ПРЕМА речима Јоване Ружичић из Центра за маме, поменути закон, откад се примењује, имао је негативан утицај на око једну трећину породиља и њихових породица. Њиме су посебно оштећене жене које нису радиле 18 месеци без престанка, маме предузетнице, мајке деце са инвалидитетом, као и породиље које имају зараду већу од три просечне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)