СВЕ О НОВОМ СОЈУ КОРОНЕ КОЈИ ЈЕ СТИГАО У СРБИЈУ: Колико је опасан и да ли је смртоноснији?

Novosti online

24. 01. 2021. у 12:45

СВЕ О НОВОМ СОЈУ КОРОНЕ КОЈИ ЈЕ СТИГАО У СРБИЈУ: Колико је опасан и да ли је смртоноснији?

AP photo

ЧЛАНОВИ Кризног штаба и водећи епидемиолози сматрају да је британски сој вируса корона стигао у нашу земљу, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Потврда је стигла и са Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

- На Институту за микробиологију и имунологији Медицинског факултета у Београду овог викенда изолован је британски сој корона вируса у Србији – изјавила је проф. др Тања Јовановић која је у тиму истраживача који секвенцирају геном вируса корона у Србији.

Познато је и како је британски сој корона вируса стигао у Србију: донела га је једна путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту. Она је имала лакше симптоме, а њен супруг теже - обострану упалу плућа.

Кад је откривен?

Нови сој корона вируса први пут је откривен у септембру у Великој Британији. Већ у новембру је око четвртина случајева у Лондону била ова нова варијација.

У децембру је нови сој стигао до скоро две трећине случајева.

Како је настао нови сој?

Члан Кризног штаба, вирусолог Тања Јовановић објаснила је да су се у случају новог соја мутације акумулирале у оквиру једног вирусног изолата.

- Све мутације које се налазе у британском соју налазе се и у нашим изолатима и у изолатима целог света, али само као појединачне мутације. Оно што је ново у британском соју јесте да су се мутације акумулирале у оквиру једног вирусног изолата - објаснила је Јовановић.

Вирусолог је навела да нови сој води порекло од инфекције имуно копромитованих особа које су имале инфекцију дуже од осам недеља, када је у самом организму човека дошло до појаве појединачних мутација.

- Пошто су ти пацијенти били имуно компромитовани, били су под селективним притиском терапије и терапија која се примењивала у лечењу таквих болесника утицала је на измену карактеристика вируса - објаснила је Јовановић.

Колико је мутација опасна?

Британски премијер Борис Џонсон потврдио је јуче да постоје докази да је нови сој корона вируса не само и до 70 одсто заразнији, већ и смртоноснији.

Фото: Депоситпхотос

 

Главни научни саветник британске владе сер Патрик Валанс објаснио је како су дошли до ове тврдње.

- Ако би 10 људи умрло од инфекције на 1.000 пацијената који су заражени првобитним сојем корона вируса, у случају заразе новим сојем та бројка би могла порасти на 13 или 14 смртних случајева - објаснио је Валанс.

Ови подаци још нису потврђени, будући да је потребно спровести додатна истраживања.

За непуна два месеца британски високозаразни сој корона вируса откривен је у 60 земаља, саопштила је ове недеље Светска здравствена организација (СЗО).

Како изгледа развој болести?

Да ли су симптоми, па и ток болести коју изазива британски сој вируса другачији? На Универзитету у Јужној Калифорнији научници су идентификовали редослед симптома и како се они развијају.

Фото: Depositphoto

 

Научници су анализирали стопе инциденције симптома које је прикупила СЗО од преко 55.000 хиљада потврђених случајева ковида 19.

Њихови налази указују да симптоми иду следећим редом:

Грозница

Кашаљ и болови у мишићима

Мучнина и повраћање

Дијареја

Да ли су постојеће вакцине ефикасне на нови сој?

Паскал Соријо, извршни директор компаније АстраЗенека која производи оксфордску вакцину против ковида 19, изјавио је крајем децембра да је вакцина ове компаније ефикасна и против новог соја вируса корона откривеног у Великој Британији.

Вакцине не треба да приме само деца и труднице / Фото П. Милошевић

 

Пре четири дана саопштено је да и вакцина против корона вируса коју су развили Фајзер и Бионтек вероватно штити и од заразнијег соја вируса корона који је откривен у Британији и раширио се широм света. То су показали резултати последњих лабораторијских тестова Бионтека који су објављени 20. јануара.

Да ли смо могли да избегнемо нови сој?

У најкраћем – не. О томе је пре десетак дана говорио и епидемиолог др Предраг Кон.

- Тешко је веровати да ако се то шири по Европи, неће доћи и код нас.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)