КРИЗНИ ШТАБ СЕ ОБРАТИО НАКОН ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ: До даљњег нема промена мера у Србији! (ВИДЕО)

Новости онлајн

22. 01. 2021. у 15:09 >> 16:13

КРИЗНИ ШТАБ СЕ ОБРАТИО НАКОН ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ: До даљњег нема промена мера у Србији! (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Танјуг

НОВА седница Кризног штаба за борбу против корона вируса одржана је данас, а грађанима су се након седнице обратили доктор Бранислав Тиодоровић и Срђа Јанковић.

Професор доктор Бранислав Тиодоровић рекао је да Грчка није увела ковид пасоше, већ ће то учинити ако буде одлучено у  руководству ЕУ.

- Нема такве одлуке за сада, они су отворена заједница, ако се ограничава онда се ограничава и економија, не само путовања. То је само мој коментар, то ћемо пратити. Наша Влада и министарства су у контакту са Грчком - рекао је др Тиодоровић.

Додао је да ли ће неко увести ПЦР то зависи појединачно од држава, али да се у ЕУ то усаглашава.

- Ми о томе нисмо разговарали данас, радили смо процену епидемиолошке ситуације. Делује са тенденцијом побољшања, али ситуација није контролисана. На овим мерама инсистирамо, без било каквог одвајања или другог става. Треба очувати ову ситуацију - нагласио је Тиодоровић.

НЕМА ПРОМЕНА МЕРА ДО ДАЉЊЕГ

Доктор Срђа Јанковић очекује да ће све вакцине које имају доказе о безбедности бити регистроване по истим критеријумима.

- Апсолутна контраиндикација за вакцинисање је доказана алергија на неки састав вакцине, или на претходну дозу. Све друго нису апсолутне контраиндикације него мере опреза - објаснио је др Јанковић.

Он и његов колега др Тиодоровић потврдили су да нема промена епидемиолошких мера.

- До даљег нема промена мера - био је јасан др Срђа Јанковић.

- Ниједна од вакцина није испитивана на трудницама и не може да се саветује да се вакцинишу. Било је случајева у свету да су вакцинисане па су сазнале да су трудне, али није било нежељених дејстава. Све које планирају трудноћу треба да буду свесне да не можемо са сигурношћу да кажемо да су безбедне. Не треба одлагати на дужи временски период, бесмислене су изјаве да треба чекати годину дана, или чак плашење да неће моћи да остану у другом стању ако се вакцинишу - рекао је др Јанковић.

Доктор Тиодоровић је рекао да ни најбогатије земље ни земље произвођачи вакцине не могу да гарантују да могу обезбедити толико доза колико је неопходно, већ ће морати да прихватају и друге.

- Све ефикасне, безбедне и добре биће прихваћене - рекао је др Тиодоровић.

- Они који имају алергију на вакцину или у вакцини или ко је склон тешким алергијама. Тешке алергије су анафилактички шок, генерализовани осип ортикарија - рекао је др Јанковић када је реч о онима који не би требало да приме вакцину.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/Танјуг

Доктор Тиодоровић се осврнуо и на снабдевање вакцинама.

- Немамо застој у испоруци вакцина, све иде према плану и динамици. Немамо проблем који има Хрватска. Бићемо у ситуацији да Фајзерову обезбедимо прво за оне који треба да приме другу дозу те вакцине. Треба да обезбедимо и већу количину и за оне који изажавају интересовање за ту вакцину - рекао је он.

Када је реч о колективном имунитету др Тиодоровић је рекао да је свака прогноза тешка али да мисли да нашем народу треба дати наду да изржи све ово.

- Морамо издржати још мало. Зато су мере остале овакве какве су, зато се и вакцинација овако спроводи. Ако све будемо испоштовали, урадили и вакцинацију проширили на број људи који то жели могуће је за два то три месеца доћи у ситуацију стабилизовану - реко је др Тиодоровић.

Они који имају алергију на вакцину или у вакцини или ко је склон тешким алергијама. Тешке алергије су анафилактички шок, генерализовани осип ортикарија - рекао је др Јанковић када је реч о онима који не би требало да приме вакцину.

Подсетимо, иако су бројке у паду, а све већи број грађана се вакцинише из дана у дан, стручњаци наглашавају да се наша земља и даље налази у нестабилној епидемиолошкој ситуацији, болнице су и даље пуне, прети нам и нови сој вируса који се брже шири, и свако опуштање грађана у тој ситуацији могло би поново да нас доведе у неповољан положај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)