АКО ГАЗДА КАСНИ СА ПЛАТОМ, МОРА ДА ИСПЛАТИ НОВИ МИНИМАЛАЦ: Савез самосталних синдиката позива послодавце да поштују закон

Ј. Ж. С.

18. 01. 2021. у 08:30

АКО ГАЗДА КАСНИ СА ПЛАТОМ, МОРА ДА ИСПЛАТИ НОВИ МИНИМАЛАЦ: Савез самосталних синдиката позива послодавце да поштују закон

Фото: Б. Гајић

МИНИМАЛНА цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање у 2021. години по радном часу износи нето 183,93 динара и уколико је послодавац није исплатио на време, он мора раднику да да износ који важи у време када му исплачује новац.

То значи, да минимална нето цена рада за децембар месец 2020. године, која се у пуном износу исплаћује у јануару 2021. године, износи 33.843 динара, односно 183,93 динара по радном сату.

- Послодавац је дужан да минималац исплати запосленом у висини која се одређује на основу Одлуке о минималној цени рада која важи за месец у којем се исплаћује, без обзира за који се месец исплаћује. То значи нпр. када се у јануару 2021.године буде исплаћивала минимална зарада за децембар 2020. године, или за било који други месец из прошле. године,  газдане сме да примењује  минималну цену рада по радном часу у висини од од 172,54 динара која је важила до 31. децембра.


Минималац од 33.843 динара, увећава се још за износ регреса за годишњи одмор, накнаде за исхрану у току рада, обухвата и накнаду за минули рад, за рад у дане празника (државних и верских), као и ноћни и прековремени рад.

Поједини послодавци не поштују одредбе Закона о раду које се односе на минималну зараду, па у Савезу самосталних синдиката Србије моле све раднике да им се у оваквим случајевима обрате, како би настали проблем што ефикасније решили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)