СТАРИЈИ ПОНОВО НА КОМБИНОВАНОЈ НАСТАВИ: Почиње друго полугодиште по моделу из септембра

Б. Б. - Љ. П.

18. 01. 2021. у 08:00

СТАРИЈИ ПОНОВО НА КОМБИНОВАНОЈ НАСТАВИ: Почиње друго полугодиште по моделу из септембра

Фото АП

ПОСЛЕ месец дана зимског распуста који је ове године непланирано продужен због вируса корона, за ученике основних и средњих школа у Србији, данас почиње друго полугодиште.

Ђаци се враћају у клупе по моделу од 1. септембра, што значи да ће се старији основци и средњошколци смењивати у учионицама, у групама од по 15 ученика, сваког другог дана, на недељу или две, у зависности од организације у школама. Ученици од првог до четвртог разреда ће ићи у школу сваког дана, подељени у две групе. Школе су, наравно, у обавези да поштују све прописане епидемиолошке мере.

Међутим, и поред тога, родитељи који желе да им деца похађају само "онлајн" наставу, могу о томе да обавесте разредног старешину, као што је то било и у првом полугодишту. Како су нам рекли у појединим београдским образовним установама, није било промена, тако да ће деца која су већ имала часове "на даљину", наставити по том моделу.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је препоручило три нивоа наставе на даљину. Свим школама, које имају довољан капацитет, сугерисано је да користе систем за учење, који обезбеђује и комуникацију, првенствено путем онлајн састанака, размене порука и форумских дискусија. Образовне установе без технолошких могућности да на овај начин организују "онлајн" наставу треба да омогуће часове путем "Гугл" учионице, "Вибера", "Скајпа"...

У неким школама, поготово средњим, у првом полугодишту је било проблема јер се поједини наставници нису укључивали или су само слали материјале за учење без икаквих објашњења. У упутству надлежних се наводи да онлајн час траје најмање 45 минута, а ако ученици то желе, наставник ће организовати и час допунске наставе. Постављање радних материјала на платформу могуће је од 7.30 до 19.30, али је потребно оставити ученицима довољно времена за израду домаћих задатака. Минимум два дана раније, ђаци морају бити обавештени о провери знања.

Ђаци који су остали неоцењени у првом полугодишту, имаће прилику да већ на почетку одговарају пређено градиво и добију оцену за први део школске године. Ученици ће моћи да одговарају само у учионици, а током пандемије промењен је и начин оцењивања. Тако се рад вреднује по формативном моделу, који подразумева да се прати рад ученика кроз писмене радове, ангажовање на часу, презентације које ради, приказе. Овај модел доста подсећа на оцењивање које постоји на факултетима.

По речима Вукашина Лазовића, председника Актива директора новосадских средњих школа, који је и директор Гимназије "Лаза Костић", каже да је све спремно за почетак другог полугодишта и да су очекивали да ће се са наставом кренути од 18. јануара.

- Сматрамо да би одгађање почетка другог полугодишта и продужавање наставе додатно отежало ситуацију - каже Лазовић, додајући да су школе и даље најбезбедније место за ђаке. - Зимски распуст се искористио да се неке учионице окрече, да се све добро дезинфикује и проветри, и спремно дочека ђаке и запослене.

БРОЈКЕ И НАСТАВНИЦИ

ПРЕМА подацима надлежног министарства 78,7 одсто школа је изабрало Google suite for education, затим Microsoft Teams - 9,3 одсто, а после платформе попут "Вибера", "Скајпа"...

Школа треба да обезбеди техничке могућности за праћење наставе ђацима и наставницима, који немају услова за то. Наставник треба да буде доступан ученицима када је, по распореду, његов час.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)