ПУЛМОЛОГ ДАЈЕ ОДГОВОР НА КЉУЧНО ПИТАЊЕ: "Дуги ковид" неће проћи сам од себе, ово морате хитно да урадите

Новости онлине

17. 01. 2021. у 11:50

ПУЛМОЛОГ ДАЈЕ ОДГОВОР НА КЉУЧНО ПИТАЊЕ: Дуги ковид неће проћи сам од себе, ово морате хитно да урадите

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

ПУЛМОЛОГ др Татјана Радосављевић је објаснила зашто све већи број пацијената који су били лако инфицирани вирусом заврше у болници после пола године.

Дуготрајна болест након инфекције коронавирусом, која се понекад назива и "дуги ковид", можда није један синдром, већ до њих четири који проузрокују вртлог симптома који утичу на све делове тела и ума.

- Ако и после шест месеци након лакше инфекције коронавирусом осећате повремено кратак дах, убрзан пулс, болове у леђима, морате да урадите скенер плућа. Пожељно је то урадити у року од 6-8 месеци, јер постоји опасност да се због оштећаења племенито плућно ткиво претвори у тврдо везивно ткиво. да промене на срцу, сличне оним који оставља коксаки вирус, може да прати и људе који су прележали ковид и имали лаке форме инфекције - објашњава пулмолог др Татјана Радосављевић, наводећи да ковид може оставити трајне последице ако занемаримо сигнале које нам тело шаље јер је све више пацијената који се јављају лекару због тегоба за које се испостави да су последице прележаног ковида.

- Дешавају се промене на срцу, сличне оним који оставља коксаки вирус. Највећи проблем стварају ситне честице вируса које остају у танком цреву, због тога је потребно да се пије пробиотик, најмање месец дана од инфекције. Такође, аспирин 3-6 месеци али уз обавезну консултацију лекара - каже докторка. Она истиче да су неопходне вежбе дисања, контрола крвне слике, као и дедимера, које ће да сваки пулмолог да захтева.

Неуролог КБЦ Србија Дејана Јовановић каже да чак 46 одсто људи који су имали асимптоматску инфекцију имају неуролошке сметње, док они са средњом формом болести имају чак 60 одсто, док је код "тежхи случајева" 80 досто њих имало промене на мозгу. 

- Верујем да ће код мањег броја те промене остати трајно, али ако осетите дуготрајно тњење у рукама и могама, збуњеност, повремене конфузије, јавите се лекару, јер је могуће да је дошло до промена на ћелијама, што може довести до аутоимуних обољења.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)