ВЛАДИМИР (6) ЈЕ ДОБИО НАГРАДУ СА ТАКМИЧЕЊА У РУСИЈИ: Да би је преузео мама је морала да плати 100 евра

Новости онлајн

16. 01. 2021. у 00:42

ВЛАДИМИР (6) ЈЕ ДОБИО НАГРАДУ СА ТАКМИЧЕЊА У РУСИЈИ: Да би је преузео мама је морала да плати 100 евра

Фото: Фацебоок

ВЛАДИМИР Секулић (6) освојио је на међународном такмичењу из руске поезије "ајпод". Али, пут од лепих вести до осмеха са наградом у руци водио је преко маминог новчаника.

Наиме, када су дошли у пошту да преузму пакет, службеница им је наложила да плате царину у износу од стотину евра.

- Ја сам показала Владимира и рекла: "Само ми објасните како може добитник награде то да плати", јер је пошта гласила на његово име. Покушала сам да им објасним да ми нисмо трговали тим "ајпедом", да је то награда коју је мали добио, а речено ми је да могу да пишем жалбу уз таксу од 480 динара. Међутим, плашила сам се да се пакет не врати у Русију и одлучила сам да га преузмем - казала је Владимирова мајка Бојана Јанковић.

Међутим, у Управи царина казали су да приликом царињења није било доказа ни документације која би указала да се ради о награди са међународног такмичења у организацији Руске федерације.

- Приликом царињења робе АППЛЕ ИПАД, увидом у царинску пријаву и увозну поштанско-царинску декларацију, недвосмислено се види да је вредност робе која је приказана за царињење износила 30.000 рубаља. На основу приказане вредности је и извршено царињење поменуте робе и у складу са тим наплаћене дажбине. Наиме, никаква документација није указивала да се ради о награди са међународног такмичења у организацији Руске федерације, поклону или било ком другом документу који би указивао на то да треба применити Уредбу о царинским повластицама - објаснили су нам.

Бојана Јанковић има могућност да се жали.

- Уколико прималац пошиљке сматра да вредност робе није реално примењена, неопходно је да се захтевом-приговором обрати царинарници, тј. царинској испостави у којој је роба оцарињена. Царинарница ће увидом у документацију поднету из захтев-приговор, а имајући у виду околности под којима је извршен увоз робе, донети одговарајућу одлуку о основаности захтева.

Како је објаснила Бојана, о такмичењу, на којој су учествовала њена деца, браћа близанци, обавестила их је професорка из Руског дома.

- Она је и припремала децу да учествују и ми смо се пријавили на њену иницијативу. Пристигло је 1.245 пријава, а њих 10 је било награђено. Мени је било посебно интересантно то што се он такмичио са средњошколцима. Сви су се такмичили на одабране теме: бајке, басне, песме... - испричала је Бојана.

У питању је Међународни фестивал омладине "Руски језик - језик поезије". Од 1.245 пријава најпре је одабрано 50 финалиста, а потом и 10 победника, а гласало се и путем друштвених мрежа.

Иначе, по Царинском закону домаћи држављани Србије, привредни субјекти, заједнице и друге организације ослобођени су од плаћања увозних дажбина на одликовања, медаље, спортске трофеје и друге предмете које добијају у иностранству на такмичењима, изложбама и приредбама од међународног значаја.

Ради коришћења повластице корисник повластице уз декларацију подноси царинском органу исправу коју је издао надлежни орган у земљи или орган или организација стране земље којом се доказује да је одликовање, медаљу, споменицу, спортски или други трофеј, односно предмет добио у иностранству на такмичењу, изложби или приредби од међународног значаја.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Ja sam

16.01.2021. 03:00

@Aleksandar B - Није у питању судски спор са царинарницом, него неспоразум. Нормално да ће приговор предати царинарници. Уз документацију која потврђује аргументе приговора, требало би да се реши све.

Goran

16.01.2021. 07:57

Eto sad kad znate da je mali dobitnik vratite ženi 100 evra. Inače da postoji razum roba koju ova zemlja ne proizvodi ili nema naznaka da će je proizvoditi u narednih 5 godina trebala bi biti oslobođena carine. To kaže zdrava logika jer sve ostalo je haračenje sopstvenog stanovništva u cilju zaštite ali recite mi koga...