КОЛИКО ЈЕ БИЛО НЕЖЕЉЕНИХ РЕАКЦИЈА НА ВАКЦИНУ: Павле Зелић саопштио детаље о имунизацији у Србији

Novosti online

15. 01. 2021. у 18:21

КОЛИКО ЈЕ БИЛО НЕЖЕЉЕНИХ РЕАКЦИЈА НА ВАКЦИНУ: Павле Зелић саопштио детаље о имунизацији у Србији

Фото: Принтскрин РТС

ОТКРИВЕНА бројка која нас све занима – колико је до сада било нежељених реакција на вакцину против короне у Србији.

Вакцинација против корона вируса у Србији је почела 24. децембра. Најпре је одобрена Фајзерова вакцина, затим руска Спутњик В, а очекује се да ускоро буде одобрена и кинеска вакцина.

Иако се све вакцине пре одобравања детаљно проверавају у Агенцији за лекове и медицинска средства (АЛИМС), јасно је да до нежељених реакција може да дође. Павле Зелић из АЛИМС-а открио је колико је до сада било нуспојава.

- Велики број грађана, како оних који су у првом таласу, још од 24. децембра када смо имунизовали здравствене раднике и грађане у старачким домовима, сада и оне који се пријављују преко портала е-управе, тренутно имамо евидентираних само 12 случајева нежељених реакција. Ми пажљиво пратимо нежељене реакције, постоји уобичајен систем који важи за све вакцине- рекао је он гостујући у Београдској хроници.

- То су нежељени ефекти које смо и очекивали. Ту се, наравно, не евидентирају све нежељене реакције, као што је црвенило на месту убода, благ бол или оток. Тражимо неке неочекиване, да кажем, којих није било, или озбиљније реакције, које су се односиле на неке системске поремећаје, као што су рецимо повишена температура, главобоља, малаксалост која траје неколико дана, али и даље то није ништа забрињавајуће. И подаци који стижу из света не указују да постоји проблем са вакцинама.

Зелић је истакао да су се поменуте нежељене реакције јавиле на Фајзерову вакцину, а затим објаснио и зашто.

- Нежељене реакције су се јавиле на Фајзерову вакцину, управо зато што је она масовније примењивана. Ми већ имамо три контингента која су одобравана у АЛИМС-у, за Спутњик В је тек била прва количина од 2.400 доза, али очекујемо да ће овај систем и даље пружати информације.- објаснио је Зелић

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)