ОД СУТРА ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ: Премијерка Брнабић објаснила на кој начин грађани могу да се изјасне

Танјуг

10. 01. 2021. у 11:53

ОД СУТРА ПОЧИЊЕ ПРИЈАВА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ: Премијерка Брнабић објаснила на кој начин грађани могу да се изјасне

Фото Танјуг

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић истакла је данас да ће бити довољно вакцина на расплагању за све грађане који буду желели да се вакцинишу против корона вируса.

Брнабић је, након почетка вакцинације здравствених радника у Тиршовој, казала да је протеклих дана видела много дезинформација и лазних вести на ту тему.

- Сви који буду желели да се вакцинишу, имаћемо вакцину за њих. Имамо договоре са различтим произвођачима за осам милиона доза, што је потребно за четири милиона људи. Верујем да ће само тај број бити довољан, али ако буде потребно имаћемо додатне количине - нагласила је Брнабић у изјави новинарима.

Рекла је да се широм Србије вакцинишу здравствени радници, и да је до сада око 9.300 вакцинисано у прве две приоритетне категорије – геронтолошки центри и здравствени радници.

- То је на задовољавајућем нивоу. Планирамо у нарендим данима убрзање програма вакцинације грађана - додала је она.

Брнабић је казала да је током празника завршен план пунктова за масовну вакцинацију, који ће идуће недеље бити усвојен на Кризном штабу.

Пренела је да очекује да до краја идуће недеље у Београду, на Сајму, буде отворен први пункт за вакцинацију.

Од сутра, како је казала, грађани ће моћи да се пријављују на систем преко којег ће моћи да искажу жељу да се вакцинишу.

Тај систем је успостављен у сарадњи са Канцеларијом за информациону технологију и Е-управу.

- Од четвртка моћиће и преко контакт центра то да учине. Имаће опцију и да кажу да ли желе било којом вакцином која је одобрена да се вакцинишу или желе да се вакцинишу одређеном вакцином, да би у систему могли да планирамо даље потребе и све те бројеве укључимо у план масовне вакцинације - објаснила је Брнабић.

Пренела је да Србија сутра добија 18.525 додатних вакцина Фајзер-Бионтек.

Такође је казала да су релевантне институције Кине одобриле извозну дозволу за Синофармове вакцине, као и да се очекује додатних пола милиона Спутњик В вакцина.

- Имамо све предуслове да почнемо са масовном вакцинацијом - поручила је Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)