СРПСКА ХАУБИЦА ПОСТАЈЕ ДЕО НАОРУЖАЊА АМЕРИЧКЕ АРМИЈЕ?! Лазански о новом моћном оружју! (ВИДЕО)

Novosti online

07. 01. 2021. у 15:37

СРПСКА хаубица Нора биће упућена наредних дана на пробно гађање у САД. Уколико се покаже боља од конкуренције, има шансе да постане део наоружања америчке армије, а амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански напомиње да то није она Нора коју смо већ гледали - Нора Б52.

СРПСКА ХАУБИЦА ПОСТАЈЕ ДЕО НАОРУЖАЊА АМЕРИЧКЕ АРМИЈЕ?! Лазански о новом моћном оружју! (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/Архива Новости/илустрација

- Ово је нова Нора, Нора БК1 која се зове Перун. Она је толико усавршена, модернизована, да се може рећи чак и да је нова хаубица. Прво она није на камиону подвозу, није камаз него је рај метал ман, значи војни камион - објаснио је Лазански за Пинк.

- Тржиште Јужне Америке је преплављено сервисима рајд метала и они су тражили да наша хаубица буде на камиону 8 са 8 рајд метал ман. Ова нова хаубица у поређењу са старом Нором има у пуњачу 24 метка у односу на стару која је имала 12. Њен домет са нормалном муницијом 44 километара са муницијом са парагенератором биће домет 60, а можда и 70 километара - додао је он.

Како је објаснио, Нора је суб уређај за корекцију ватре.

- Нови су навигациони инструменти. Цев је тако направљена да издржава већи број испаљења метка из цеви, брзина јој је 90 километара по асфалтном путу, 30 километара по неравнинама, аутономија јој је 900 километара, што је фантастично. И оно што је најважније, она испаљује 6 метака у минуту, од тога три метка у 20 секунди. Знате шта значи три метка у 20 секунди за хаубицу 155 мм? То је у Србији тренутно најсофистициранији производ како војне тако и цивилне индустрије - оценио је Лазански. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)