''МАЛО НАМ ЈЕ ЛАКНУЛО'': Др Вукосављевић - "Мање пријема у ковид болницама последњих дана"

Танјуг

03. 01. 2021. у 10:32

МАЛО НАМ ЈЕ ЛАКНУЛО: Др Вукосављевић - Мање пријема у ковид болницама последњих дана

Фото: П. Милошевић

У ПРИВРЕМЕНОЈ ковид болници ''Штарк арена'' смештено је 320 оболелих од ковида-19, у војној болници ВМЦ ''Карабурма'' више од 100 ковид пацијената, а начелник Војно-медицинске академије, пуковник проф др Мирослав Вукосављевић, истиче да се последњих дана смањује број пријема у тим болницама.

Вукосављевић је рекао да је у последња 24 сата у Арени било 12 пријема.

- Мало је лакнуло колегама у Арени. Дуго се бројка није спуштала између 450 и 500 збринутих пацијената. Мало је више отпуста у односу на пријеме у војним ковид болницама - рекао је Вукосављевић.

Он је навео да је у ВМА, која збрињава нековид пацијенте, од почетка марта обављено више од 200.000 прегледа и урађено више од 12.000 оперативних захвата.

Додао је да је 2.080 пацијената лечено у Клиници за ургентну медицину, као и да је било 680 хитних интервенција када је пацијентима стављен стент.

- Од почетка епидемије водили смо битку на више фронтова. Требало је да останемо здрави зарад наших пацијената и не дозволимо да корона уђе неконтролисано у ВМА, која је под посебним ризиком за ширење због централне климатизације - рекао је Вукосављевић.

Подсетио је да је медицинско особље ВМА било ангажовано почетком марта на граничном прелазу Батровци, да је након тога ВМЦ претворен у ковид болницу и да је дограђен део болнице за пријем око 50 пацијената.

- Када прође епидемија то ће бити део ВМА и војног здравства, наш план да то буде секундарна општа болница која ће растеретити ВМА и која ће моћи да помогне у пуном обиму ако буде и других епидемија - навео је Вукосављевић.

Нагласио је да Хитна помоћ ВМА прима све хитне пацијенте и да је од почетка епидемије било више од 78.000 прегледа у пријемно-тријажном одељењу.

Вукосављевић је навео да се прегледи на поликлиници ВМА редовно заказују и да се лакери труде да изађу у сусрет свим пацијентима.

- Гледамо да распоредимо пацијенте да нема гужве поштујући све епидемијске мере заштите - навео је Вукосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)