У УПОТРЕБИ ОДМАХ ПОСЛЕ НОВЕ ГОДИНЕ - Ђерлек: У Србију стигло 2.400 доза Спутњик V вакцине

Танјуг

30. 12. 2020. у 12:31

РУСКА вакцина против корона вируса Спутњик V стигла је данас у Србију и први контингент од 2.400 доза је допремљен на Институт Торлак.

У УПОТРЕБИ ОДМАХ ПОСЛЕ НОВЕ ГОДИНЕ - Ђерлек: У Србију стигло 2.400 доза Спутњик V вакцине

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек каже да је Србија једина земља у Европи, а можда и у свету, која има вакцине два различита произвођача - Фајзер и Спутњик В.

-На крају смо тешке 2020. године у којој константно водимо борбу против корона вируса и ковида 19, међутим, сада имамо лепе вести и ово је значајан дан за грађане Србије. Имамо две вакцине два различита прозвођача које су различите по типу деловања. Једна је РНК вакцина, а друга је базирана на аденовирусу. Заједничко је да су обе вакцине изузетно квалитетне, безбедне и дају добре резултате - рекао је Ђерлек.

Он је додао да је држава показала одговорност према здрављу грађана и испунила оно што је обећала и да сада постоје, како је рекао, два "јака адута" да се озбиљније супротставимо ковиду 19 и да почнемо нормално да живимо.

-Апеловао бих на све грађане, и као човек, и као лекар, да се масовно одазову вакцинацији - рекао је Ђерлек и додао да је вакцина једино средство које може помоћи у тешкој борби против корона вируса.

Ђерлек је казао да постоји најава да ће већ 4. јануара доћи нови контигент Фајзерове вакцине који ће се допремати на недељном нивоу по неких 20.000 доза, тако да би у јануару Србија требало да добије 78.000, у фебруару 98.000, а у марту 114.000 доза те вакцине.

-Што се тиче Спутњика В за дан-два се очекује увозна дозвола и сертификат за употребу тако да се употреба може очекивати одмах после Нове године - рекао је Ђерлек.

Очекује да ће већ у другој половини јануара почети масовна вакцинација, наводећи да ту пре свега мисли на почетак паралелне вакцинације здравствених радника у ковид системима.

Ђерлек је казао да очекује и кинеску вакцину, међутим, у овом тренутку нема информацију када ће она тачно стићи, али напомиње да су у питању дану када ће Србија добити папире и узорке кинеске вакцине.

Упитан хоће ли грађани моћи да бирају вакцину, Ђерлек је одговорио да су све добре и безбедне и да се може бирати, али наравно у зависности од тога шта има на лагеру.

-Ако је неко, примера ради, заинтресован за Спутњик В, а ми немамо ту вакцину на лагеру, онда ће морати да сачека - рекао је Ђерлек и подвукао да су све вакцине бесплатне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)