СТИЖУ ПОСТЕЉЕ И АПАРАТИ, ЗА КОЈИ ДАН И ПАЦИЈЕНТИ: У војном комплексу "Расина" се приводе крају радови на крушевачкој ковид-болници

С. БАБОВИЋ

17. 12. 2020. у 12:00

KРАЈЕМ јула грађевинске машине рушиле су старе војне објекте у касарни у Крушевцу, која је годинама била ван функције. Војни комплекс "Расина" био је пун шута и било је тешко замислити да ће средином децембра, на истом месту, неимари успети немогуће: привести крају радове око комплекса нове ковид-болнице, чиме ће Србија добити нових 500 постеља за лечење заражених вирусом корона.

СТИЖУ ПОСТЕЉЕ И АПАРАТИ, ЗА КОЈИ ДАН И ПАЦИЈЕНТИ: У војном комплексу Расина се приводе крају радови на крушевачкој ковид-болници

Фото С. Бабовић

Радници "Термомонта" и још 10 локалних грађевинских фирми водили су битку с временом. Колики је труд уложен у цео подухват, истакао је и председник Александар Вучић, који је обишао радове пре две недеље, а очекује се и на отварању болнице. Стручњаци сведоче, за "Новости", да је међу највећим изазовима, поред чињенице да се болница градила у рекордном року, била и захтевност радова на објектима унутар новог болничког комплекса.

Површина износи 12.000 квадрата. У току су завршни радови на спољном уређењу, озелењавање, асфлатирање, само је у среду било више од 850 радника! Крушевачка ковид-болница имаће три главна објекта, централни дијагностички центар, интензивну нега са 150 и полуинтензивну са 350 кревета, а поред ових објеката су и пратеће целине.

Фото С. Бабовић

У тренутку када је екипа "Новости" била у болници, већ су били постављени монитори за праћење животних функција, радило се на инсталирању медицинске опреме, гасова. У току дана очекивало се допремање болничких кревета и дијагностичке опреме (скенера и рендгена). Сређују се и прилази болничком кругу, који је лоциран у насељеном месту Паруновац. Раднике ЈКП "Крушевац" затичемо код Споменика 125. моторизованој бригади, код нових стаза. Уређује се и тај комплекс, постављају нове клупе.

Модерна, мултифункционална болница са софистицираном опремом остаће Крушевцу и када епидемија буде побеђена.

Фото С. Бабовић

ПОСАО ЗА ВИШЕ ОД 600 МЕДИЦИНАРА

ИНГЕРЕНЦИЈУ над ковид-болницом у Крушевцу имаће Клинички центар Ниш, где су ове недеље медицински радници потписивали решења о запослењу. Чак 126 лекара, осам фармацеута и 507 медицинских сестара и техничара добило је посао у новој здравственој установи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)