ОБРОЦИ И МАСКЕ ЗА ДЕЦУ ИЗ СВРАТИШТА: Донација казнено-поправног завода у Сремској Митровици

В.Н.

11. 12. 2020. у 06:00

ОБРОЦИ И МАСКЕ ЗА ДЕЦУ ИЗ СВРАТИШТА: Донација казнено-поправног завода у Сремској Митровици

Фото УИКС

ПОВОДОМ Међународног дана људских права, Казнено-поправни завод у Сремској Митровици донирао је Свратишту за децу Нови Београд готово 4.000 сувих оброка и 500 заштитних маски које шију осуђеници у овом заводу још од почетка пандемије.

Управник завода Александар Алимпић рекао је да су осуђеници сами дошли на идеју да помогну Свратишту и подсетио да су, у марту, осуђеници у највећим заводима у земљи - Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и Новом Саду донирали 4.700 сувих оброка за социјално најугроженије грађане.

Фото приватна архива

- Ова акција осуђеника има још већу тежину јер су својом хуманошћу скренули пажњу на осетљив положај малишана који се свакодневно сусрећу са бројним препрекама - указао је Алимпић.

ПРЕВЕНЦИЈА ТОРТУРЕ

ДИРЕКТОР Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић је навео да Управа предузима делотворне мере у циљу превенције тортуре у заводима попут контроле у примени и заштити права осуђеника и притвореника у складу са законом и да примењује препоруке Савета Европе које је ова организација издала поводом пандемије вируса корона.

Он је подсетио и на лични допринос и висок степен солидарности осуђеника у више завода који од почетка пандемије израђују маске, одела, назувице, капе, као и да је само у КПЗ у Сремској Митровици произведено око пола милиона комада заштитне опреме.

Фото приватна архива

Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изјавио је, поводом Међународног дана људских права, да је Управа посвећена поштовању права лица лишених слободе и потпуној примени међународних конвенција и домаћих прописа у тој области.

- Управа од марта интензивно спроводи мере превенције за очување здравља осуђеника, а бринули смо и о хуманом аспекту извршења затворске казне, што значи да осуђенике, уз стриктно поштовање мера, посећују чланови њихових породица и омогућен им је контакт путем "Скајпа" и "Вибера" - нагласио је Царевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)