ДР СРЂА ЈАНКОВИЋ О НОВИМ МЕРАМА: Које су опције за контролу уласка у земљу и шта је изводљиво?

Novosti online

10. 12. 2020. у 10:13

ДР СРЂА ЈАНКОВИЋ О НОВИМ МЕРАМА: Које су опције за контролу уласка у земљу и шта је изводљиво?

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ИМУНОЛОГ и члан Кризног штаба Срђа Јанковић рекао је за РТС да је у овом тренутку битније да говоримо о старим мерама него да разматрамо нове, зато што ако се старе мере доследно не спроведу, ни нове нам неће помоћи.

Срђа Јанковић је, гостујућу у Јутарњем програму РТС-а, рекао да се вирус много раширио и да смо имали период интензивних контаката. Истиче да је за сада циљ да се заустави погоршање и да се ствари стабилизују.

Навео је да је десетак дана неки минимум да би се резултати било којих мера показали кроз број новооболелих, али да, кад је реч о теже оболелим пацијентима, потребно је још више времена, јер та крива касни за оном која показује број новозаражених.

Међутим, Јанковић истиче да је важније да видимо да се мере спроводе, јер ако буде пропуста у спровођењу, онда оне остају само на папиру и неће нам помоћи.

Срђа Јанковић је рекао да још није дошло до конкретизације нових мера и да остаје да се размотри питање контроле уласка у земљу страних и наших држављана. Додаје да никоме не може да се забрани да се врати у земљу, али да је потребна контрола да се ситуација не би погоршала.

Како каже, опције су пи-си-ар тест и карантин, али сигурно остаје епидемиолошки надзор и пријава, а видеће се шта је изводљиво.

- Морамо да будемо спремни за сваку ситуацију.

Јанковић је рекао да су прошле године дошле стотине хиљада људи за празнике и да је тешко предвидети да ли ће тако бити и ове, али истиче да морамо да будемо спремни за сваку ситуаицију.

На питање каква ће бити епидемијска ситуација пред Нову годину, Јанковић је рекао да, уколико би се поштовале све мере, сигурно је да би се видело одређено побошљање, али не толико да би се оправдала масовна славља.

Наводи да је најбитније да се спречи свако окупљање осим оног које је насушна потреба.

Срђа Јанковић је поручио да је заустављен експоненцијални раст вируса, али да је рано говорити о побољшању ситуације.

Истиче да нема побољшања ако сви не урадимо оно што морамо, макар то било и болно, а то је ношење маске, држање дистанце и избегавање окупљања.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)