И ДОМОВИ УВЕЛИ ЦРВЕНУ ЗОНУ: Све више заражених, али и умрлих у установама за смештај старих широм Србије

Ј. Ж. С.

08. 12. 2020. у 09:16

И ДОМОВИ УВЕЛИ ЦРВЕНУ ЗОНУ: Све више заражених, али и умрлих у установама за смештај старих широм Србије

Фото ЕПА

СИТУАЦИЈА у појединим домовима за старе широм Србије је алармантна. Број заражених и преминулих из дана у дан расте, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања свакодневно објављује само укупан број оболелих од ковида.

На питање "Новости" колико је од почетка епидемије преминуло људи у домовима за старе, упутили су нас на Институт за јавно здравље Србије "Батут", иако они податке прослеђују овој здравственој установи. Према званичним подацима, тренутно је заражено 1.794 корисника и 780 запослених.

Колико је ситуација проблематична говори пример да је, рецимо, у Вили "Вишњица седам" у Београду од 25 корисника, колики је пун капацитет дома, до сада преминуло седам станара од ковида, док је осталих 18 позитивно.

Власници приватних установа се жале и да не знају шта се дешава са корисницима када их пребаце у болнице. Како наглашавају, само преко приватних контаката могуће је сазнати стање оболелог.

- У недељу нисмо могли ни на који начин да дођемо до информација о стању пацијената. Једну жену смо једва пронашли и читав дан ни ми, ни породица нисмо знали где је смештена. Чињеница је да је све више заражених, а станари се веома тешко пребацују у болнице - каже М. Р., један од власника старачког дома из Београда. - Поједине хитне службе не желе ни да их возе, па се све чешће праве црвене и зелене зоне у самим домовима и ту се лече. Нажалост, многи приватници немају лекаре, па не знам ни како могу да им помогну.

У Министарству за рад истичу да, нажалост, постоје домови у којима је забележен већи број оболелих корисника и запослених, иако су се придржавали мера и спроводили инструкције.

Инспекција социјалне заштите Министарства за рад, међутим, нема сазнања и информације да домови не поштују процедуре које се односе на пријем корисника на смештај и ангажовање запослених, те самим тим ни ко су њихови власници или директори.

- Од почетка епидемије ковида у Србији успостављена је строга контрола праћења примене мера и поступања по инструкцијама и процедурама, укључујући контролу кретања корисника на смештају, као и улазака и излазака запослених, нарочито у погледу могућих епидемиолошких ризика - кажу у Министарству. - Непоштовање епидемиолошких мера повлачи санкције.

У сваком појединачном случају утврђује се чињенично стање, законитост рада и у складу са утврђеним, Инспекција социјалне заштите поступа у складу са својим надлежностима - налаже мере, изриче забране, покреће поступке.

РЕТКИ ОТКАЗАЛИ СМЕШТАЈ

СИМБОЛИЧАН број корисника је отказао смештај због појаве ковида. Још од проглашења епидемије, државне установе су понудиле корисницима и њиховим сродницима да привремено прекину смештај, јер су улазиле због заштите од појаве заразе у рестриктиван режим рада. Слична је и ситуација код приватника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)