НЕ ЗНАМ ДА ЛИ САМ ЗАРАЗНА! Београђанка се после 16 дана од позитивног теста на ковид опет тестирала - антитела нема, а и даље заражена

Новости онлајн

07. 12. 2020. у 17:14

СРБИЈА је летос укинула контролни тест на корона вирус после 14 дана, а све је више случајева да се грађани тестирају након тог периода и да се испостави да су и даље позитивни на ковид 19, али да немају антитела. Збуњени, пре свега се питају да ли су заразни, затим да ли то значи да стање може да им се погорша, као и зашто немају антитела...

НЕ ЗНАМ ДА ЛИ САМ ЗАРАЗНА! Београђанка се после 16 дана од позитивног теста на ковид опет тестирала - антитела нема, а и даље заражена

Новости

Управо то се догодило Београђанки Драгани И. (33). Њој је корона дијагностикована антигенским тестом 17. новембра у ковид амбуланти. Седам дана је имала температуру, била малаксала... Тек пошто су јој дијагностиковали вирус, почела је суво да кашље, да је боле леђа, изгубила је мирис и укус.

- Када сам се после три дана температуре јавила у ковид амбуланту, докторка је мислила да је сезонски вирус. Респираторна инфекција. Ипак, урадили су ми крвну слику и антигенски тест. Испоставило се да сам позитивна на ковид. Имала сам 7 дана температуру до 37,5... Онда је нестала, па ми се навратила после пар дана - прича Драгана.

Пошто је поред температуре, почела и да кашље, упућена је да сними плућа.

- На снимку су се виделе сенке, али ништа озбиљно, с тим да ми је речено да, ако се стање закомпликује да одем опет код доктора. Тада сам, на тачно 16. дан урадила серолошки тест. И, шокирала сам се. Убеђена сам била да немам више корону, а да имам антитела. Десило се супротно. Немам антитела, а и даље имам корону. Сад, не знам да ли сам заразна? - пита се она.

Драгана је, наиме, серолошки тест урадила 2. децембра. Показао је да је позитивна на ИгМ антитела, који показују присуство вируса, док је на ИгГ антитела, која говоре да је стекла имуните, негативна.

Новости

Професор Делић: Није заразна

Проф. др Драган Делић, инфектолог и бивши директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије каже да Драгана није више заразна.

- То што је и даље позитивна, не треба да је брине. После 7 до 10 дана се губи инфективност. Заразност се губи. Може ПЦР да буде позитиван чак и 40 дана, то је рађено у неким великим студијама. Али, такве особе нису заразне. То су само делови делова вируса, који се могу наћи, а који нису инфективни. Болесник је инфективан 2  до 3 дана пре појаве болести, и 7 до 10 дана по појави болести. То је време њихове заразности - објашњава проф. др Делић.

Он подсећа да је тачност серолошких тестова 60 одсто.

- ИгГ антитела се, углавном, јављају после 10 до 14 дана од почетка болести. Има неких особа код којих могу и касније да се појаве антитела. Под условом да је серолошки тест тачан, можда ће она касније да их стекне - каже проф. др Делић и дода да имунитет није везан само за хумани већ и за ћелијски материјал, који се не испитује.

На констатацију да се овакви случајеви дешавају а да да су контролни тестови укинути, каже да се схватило да се тиме ништа не добија осим што се баца новац.

- Она је прележала инфекцију и она ће имунитет имати сигурно - рекао је проф. др Делић.

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Верица Јовановић

Нема инфективности после 14 дана

И директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић изјавила је прошле недеље да ретестирање на присуство корона вируса за особе које су завршиле лечење није потребно, јер према стручној литератури, нема инфективности после 14 дана.

- Ради се о примени протокола који су утврдили СЗО и Европски центар за контролу болести и Центар за контролу болести. Ми смо то применили од августа. После 14 дана проведених у кући, закључком лекара је завршена и инфективност за онога ко је био позитиван на корону. Кад је у питању лечење у болници, лекар одлучује колико ће још пацијент остати у кућним условима, али ретестирање није потребно. Потребно је само пратити симптоме, обратити се ковид амбуланти ако неко у окружењу има ковид 19 - истакла је Јовановић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)