ЗА ВИКЕНД ОРКАНСКА КОШАВА: Познати метеоролог открива шта нас чека идуће недеље - биће и падавина!

Novosti online

05. 12. 2020. у 12:17

ЗА ВИКЕНД ОРКАНСКА КОШАВА: Познати метеоролог открива шта нас чека идуће недеље - биће и падавина!

Фото: Новости

ТОКОМ викенда олујна и орканска кошава, а очекују се удари и до 130км/х! Следеће седмице честе падавине, али и даље уз кошаву, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

- И током викенда у кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар, у Поморављу, Подунављу, у Београду и на планинама са олујним, а на југу Баната са орканским ударима и до 130 км/х. Након што је у среду и четвртак кошава била хладног карактера, током викенда кошава ће бити топлог карактера, уз температуре понегде и преко 15°Ц, локално и до 17°Ц - написао је Ђурић на свом Фејсбук профилу.

Како је навео, јака и олујна кошава последица је израженог градијента ваздушног притиска и то због циклона изнад централног Медитерана, уз веома низак ваздушни притисак и због веома високог ваздушног притиска са истока и североистока.

- Због очекиване олујне и орканске кошаве, до краја седмице препоручује се огроман опрез на отвореном и избегавање боравка у шумским комплексима, парковима и на другим критичим местима. Очекивани удари кошаве могу да услове материјалну штету и да угрозе људске животе и животе животиња. Огроман опрез саветује се и у саобраћају, нарочито на мостовима и надвожњацима, а нарочито могу опасни бити бочни удари ветра.

Кошава ће дувати и током већег дела следеће седмице, а олујна ће поново бити средином следеће седмице. наводи наш метеоролог.

Након што нас током овог викенда очекују температуре и до 17°Ц, следеће седмице биће свежије, али са температурама изнад просека за ово доба године и максималне вредности биће од 7 до 13°Ц, а у ''плусу'' биће и током јутра, дакле, не очекују се мразеви. Због утицаја сиклона са централног Медитерана и Јадранског мора, следеће седмице у Србији очекују се и веома честа пролазна наоблачења са кишом, а суснежица и снег очекују се само на највишим планинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)