КОЛИКО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ НАКОН ЗАРАЖАВАЊА? Велико истраживање српских научника, доносе одличне вести

Новости онлине

03. 12. 2020. у 19:01

КОЛИКО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ НАКОН ЗАРАЖАВАЊА? Велико истраживање српских научника, доносе одличне вести

Фото: З. Кнежевић

КАКО одмиче пандемија корона вируса тако се све више говори о антителима, њиховом трајању, али и о различитим врстама тестова за одређивање њиховог присуства.

У лабораторијама Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) урађене су анализе више од 15.000 особа, али нису сви били позитивни на корона вирус.

Њихова најновија истраживања показују да ће пацијенти који су били позитивни на корона вирус највероватније годину дана бити имуни на ту болест.

- Антитела ће трајати годину до годину и по дана, то је нека врста претпоставке. Оно што знамо је то да седам месеци, колико најдуже пратимо пацијенте, та антитела опстају у организму, да код пацијената који су развили висок ниво антитела не долази до неког наглог пада вредности, падну за неких 5 до 10 одсто и због свега тога се претпоставља да ће она трајати минимум годину дана – рекал је Марија Гњатовић, научна сарадница ИНЕП-а.

Она је говорила и о антителима код асимптоматским пацијентима.

- Постоје пацијенти код којих антитела нестану, односно нестану мерљиве количине антитела ради се о пацијентима који су асимптоматски или који су са неком благом клиничком сликом прележали и у старту развили ниске вредности атитела које су временом опале, те на тај начин не могу да се мере, али свакако су ти пацијенти на неки начин заштићени – објаснила је она.

Како је истакла, антитела су један од параметара имунолошког система који учествују у одбрани.

- Ту су и друге имунолошке ћелије које памте контакт са патогеном, у овом случају са вирусом САРС-ЦоВ-2 тако да нека врста заштите постоји и ако дође до поновног излагања вирусу наш организам ће брже и ефикасније реаговати и савладати то – казала је Гњатовић.

Пре неколико дана је на седници Кризног штаба усвојена примена брзог антигенског теста. Према речима Гњатовићеве, то је тест који детектује протеине вируса, који је у ствари допуна ПЦР тесту.

др Марија Гњатовић/Фото: Принтсцреен

 

- Он не може бити бољи од ПЦР теста, али може се користити за масовно тестирање много већег броја узорака. Са друге стране када прође период у коме се вирус налази у горњим дисајним путевима, када ПЦР или брзи антигенски тест може да потврди присуство вируса, долазимо на примену серолошких тестова, то је од две недеље, па надаље од појаве првих симптома. Златни стандард у примени серолошких тестова је елиса тест, који је институт ИНЕП направио. Радимо тестове на лични захетев - додаје Гњатовићева.

Како је рекла, доста људи поседује класу ИгГ антитела, а да никада нису осетили јасне симтпоме, те сматра да када асимтоматски случајеви осете неку врсту умора или главобоље то не препишу корона вирусу.

- ИмГ класа антитела се детектује у акутној фази инфекције, а тестирање може да буде допуна ПЦР методи. ИгМ класа се јавља јако брзо пошто је пацијент инфициран, ако пронађемо у крви само ту класу значи да су акутно инфицирани и да можете вирус да ширите даље – каже Гњатовић.

Додаје да асимптоматски случајеви представљају највећи проблем у ширењу заразе, јер ако су симтпоми јасни биће изоловани.

Када је реч о ИгГ класи антитела, она дају заштиту имунитету на вирус и она су трајна, а детектују се до 10 дана по појави вируса и остају детеквитна, али још увек није потнато колико дуго.

- Препоручујем да се раде серолошки тестови, да се не праве гужве за ПЦР тестирање. Урадити серолошки тест ИгМ класе антитела и на основу појаве антитела може се пратит фаза инфекције препорука је свакако масовно тестирање, али не ПЦР, него серолошких тестова - истиче она.

Додала је и да ПЦР тест у првим данима може бити лажно негативна, као што може и након две недеље јер вирус није у горњим дисајним путевима.

Тестирање на корону

Гњатовић је ракла и да ИНЕП ради на развоју теста који би детектовао присуство вируса из пљувачке.

- То би омогућило лакше тестирање деце у школама и вртићима који не дају крв, али то је све још увек у поступку развоја - најавила је она.

Када је реч о случајевима поновног заражавања корона вирусом Гњатовић сматра да ти случајеви нису добро дефинисани.

- Мени то личи на незалечене прве инфекције или други ковид. Нешто попут хроничног ковида. Остаје дуго у организму, на основу мерења ИгМ антитела. ИгМ код других нестане након пар недеља, овде се задрже и месецима након тога. Пацијенти осете симптоме и мају пролонгирану клиничку слику, буде боље, па поново имају осећај умора, главобоље или стомачни проблем - закључила је она.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)