ЕВО КОЈА ТРИ ФАКТОРА ОДЛУЧУЈУ ХОЋЕМО ЛИ ДОБИТИ КОВИД: Директорка Института Винча открила све о важној улози гена

Novosti online

03. 12. 2020. у 16:31

ЕВО КОЈА ТРИ ФАКТОРА ОДЛУЧУЈУ ХОЋЕМО ЛИ ДОБИТИ КОВИД:  Директорка Института Винча открила све о важној улози гена

Фото: Принтсцреен/РТС

ШТА све утиче на то да ли ће нека особа добити ковид и какву улогу у томе имају гени, обаснила је директорка Института "Винча" Снежана Пајовић.

Истраживања спроведена на Институту за нуклеарне науке "Винча" као и међународне студије показале су да постоји генетска предспозиција за оболевање од ковида-19. У питању су промене на већем броју гена, које се најчешће налазе на различитим хромозомима, а које повећавају ризик за оболевање.

Такве промене представљају мултифакторска обољења, у која спадају и кардиоваскуларна обољења, дијабетес, неуродегенеративне болести.

Колико се често јављају оваква обољења, показује чињеница да је преко 100 таквих болести учестало у популацији, објаснила је директорка "Винче" која је указала и на остале факторе ризика.

- Вероватноћа оболевања од ковида-19 зависи од три фактора. Од наше генетске предиспозиције, околности под којима живимо и од начина на који живимо - рекла је Снежана Пајовић.

Како је објаснила, околности подразумевају факторе средине јер средина и те како утиче да ли ће се испољити такозвани лоши гени које свако од нас има у оквиру генома.

Напоменула је да "спољашњи фактори средине могу да утичу на испољавање лоших гена или на њихово супримирање".

Када је у питању трећи фактор, ту је важно како се хранимо, које биоактивне компоненте садржи храна коју уносимо - пре свега када је реч о антиоксидансима, колико дуго спавамО И каква је наша физичка активност.

- Квалитет живота је тај који може да утиче да ли повећавамо или смањујемо сопствени ризик за оболевање од ковида-19 - нагласила је.

Скренута је пажња и на значај витамин Ц - нова истраживања показују да се употреба 500 милиграма витамина Ц као 1.000 до 4.000 јединица витамина Д показала као изузетна превентива.

Фото: З. Кнежевић

Крвне групе и корона

Директорка Института "Винча" прокоментарисала је и утицај крвних група на ковид. Навела је да су истраживања показала, а поготово у Италији и Шпанији, да људи који имају А крвну групу много чешће оболевају у односу на оне који имају 0 крвну групу.

- То се објашњава на тај начин што су антигени, који се налазе у мембрани еритроцита, протеини који су, такође, кодирани генима - додала је и истакла да се тако опет долази до генетског нивоа јер су наше крвне групе генетски детерминисане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)