СРПСКИ ИМУНОЛОГ КАМЕНОВ: Ово је највећа заблуда о ВИТАМИНУ Д, ево колика нам је дневна доза потребна због пандемије

Novosti online

03. 12. 2020. у 14:20

СРПСКИ ИМУНОЛОГ КАМЕНОВ: Ово је највећа заблуда о ВИТАМИНУ Д, ево колика нам је дневна доза потребна због пандемије

Фото: РТС принтскрин

НАУЧНА расправа о утицају витамина Д на нови сој корона вируса траје, а проф. др Борислав Каменов износи своје мишљење о важном чиниоцу нашег имунитета.

- Највећа заблуда је што се мисли да витамина Д има довољно, да га има довољно у храни, коју можемо да купимо на пијаци. То у ствари није тачно - рекао је имунолог Борислав Каменов .

- Постоје две врсте витамина Д: Д2 који се налази у храни и Д3 који добијамо преко Сунца. Е, тај који добијамо преко Сунца је суштински проблем. Требају нам сада поприлично велике дозе, ја сам то говорио више пута

Када су у питању дозе витамин Д, доктор је препоручио следеће.

- Људи који имају преко 65 година треба да узимају 10.000 јединица дневно, млађе особе 5.000 јединица на дан, а деца у зависности од узраста, 1.000, 2.000 или 3.000 јединица дневно - рекао је на телевизији "Белами".

Пре узимања витамин Д потребно је консултовати се са лекором, односно проверити ниво витамина Д у крви и ПТХ, хормон параштитасте жлезде који регулише његов ниво.

- Нема потребе ништа посебно да се ради да би се витамин Д унео у организам онако како треба. Једноставно накапајте на кашичицу одређену количину и прогутајте. Нема потребе додавати мало млека нити га стављати на корицу хлеба - објаснио је за "е-клинику" професор Борислав Каменов чија је препорука да се овај витамин узима ујутру.

Саветује и да се поред суплемената, витамини унове и путем хране, као и да управо витамином Д, током пандемије корона вируса, ојачамо имунитет.

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)