ТОТАЛНА КОНФУЗИЈА: Сви проблеми са којима се срећу ученици и родитељи због наставе на даљину

Б. Борисављевић

03. 12. 2020. у 11:00

ТОТАЛНА КОНФУЗИЈА: Сви проблеми са којима се срећу ученици и родитељи због наставе на даљину

Фото М. Анђела

ПРЕЛАЗАК старијих разреда основне школе и средњошколаца на онлајн наставу, изазвао је конфузију код многих ђака, родитеља и наставника.

Часове на РТС прати све мање ђака пошто су се школе, углавном, одлучиле за разне платформе.

Правила нема, па тако часови трају од 30 до 45 минута, у неким школама је распоред са шест-седам часова, док су се друге одлучиле за мање.

Оцењивање је у свим школама формативно, а не бројчано, па се више прати залагање ученика током часа, писање есеја, радова, без класичног одговарања. Поједини различите предмете прате преко различитих платформи, уз комбинацију "Зума", "Вајбера", "Вотсапа"...

ВЕЋИНА НА "ГУГЛУ"

УКУПНО 78,7 одсто школа за рад је изабрало "Гугл учионицу", 9,3 "Мајкрософт тимс", а 7,4 одсто неки други систем. Према извештају Републичког завода за статистику, у оквиру домаћинстава постоје капацитети да се настава на даљину успешно изведе.

Родитељи се питају зашто сада часови трају 45 минута у неким школама, а док је "на снази" био комбиновани модел "звонило" је на 30 минута, као и како се организовати ако је двоје деце, а они морају да раде од куће.

- Дете је седми разред и има седам часова, од 9 ујутру по 45 минута, са паузом од пет минута између - каже родитељ В. П.

- Неизводљиво је да са једним компјутером у стану школујем двоје деце на даљину. Притом и ја морам да радим од куће. Не разумем зашто сада морају да буду везани за столицу седам часова од 45 минута, а пре тога су имали мање часова и то по 30 минута.

Према речима Милана Крстића, директора ОШ "Павле Савић", према допису Министарства просвете, час траје најмање пола сата, а свака школа одлучује за себе.

- Нема ништа боље од непосредног рада у учионици - каже Крстић. - Анализа коју смо радили показује да су групе на онлајн настави имале слабије резултате и знање од ученика који су били у школи.

Међу професорима има и оних који кажу да немају техничких могућности за испитивање онлајн. Тако ће неки ђаци остати неоцењени, јер поједине школе не дозвољавају да ученици дођу и одговарају, иако су надлежни прописали и ту могућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)