ЗАВЕШТАЊЕ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА И МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Ево шта су тражили од епископа шабачког Лаврентија

В. Митрић

01. 12. 2020. у 15:40

ЗАВЕШТАЊЕ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА И МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА: Ево шта су тражили од епископа шабачког Лаврентија

Фото: В. Митрић

ПРЕ нешто више од три године – 16. септембра 2017. године, у манастиру Троноши, блажене успомене патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије са епископом шабачким Лаврентијем, учинили су свечану канонизацију преподобног мученика Стефана Троношког, првог учитеља Вука Караџића.

Мноштво народа Јадра и Рађевине присуствовало је овом ретком догађају. Епархија шабачка и славни Јадар добили су свог првог свеца, а патријарх Иринеј први пут је посетио ову древну светињу краља Драгутина.

Том приликом митрополит Амфилохије, уз свесрдну подршку и благослов патријарха, замолио је владику Лаврентија да за светитеља предложи и игумана троношког Мојсеја, великог духовника и борца за слободу, кога су Турци у марту 1792. године извели из олтара са свете литургије и исекли сабљама на вратима манастирског храма. Игуман Мојсеј упамћен је као врло учен калуђер, велики књигољубац и писац. Снабдео је вредним књигама манастирску библиотеку и помогао јеромонаху Јосифу у писању „Троношког родослова“, вредног историјског споменика наше културе.

Манастир Троноша/Фото: В. Митрић

 

– Завет је велика светиња у српској духовној традицији. „Кућа изгори а завет остаје“ – каже наш побожни народ. И наша жеља била је да игумана Мојсеја предложимо за свеца, али смо то одложили за 230-годишњицу његовог мученичког пострадања (1792-2022). Завет двојице угледних првојерараха наше цркве додатно ће увеличати овај чин – каже владика Лаврентије.

– Упутићемо предлог Светом архијерејском сабору за канонизацију игумана Мојсеја 2022. године, на радост живе цркве Епархије шабачке и српског православног народа у целини. Биће то радост за светог мученика Мојсеја и наше заветнике – блаженопочивших патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија, који ће бити духовно са нама на дан канонизације у манастиру Троноши 2022. године – са поносом истиче владика Лаврентије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)