АНА БРНАБИЋ АПЕЛУЈЕ: Апсолутна контрола је могућа када имате једног инспектора на једног становника, молим све људе да носе маске

Novosti online

28. 11. 2020. у 13:13

АНА БРНАБИЋ АПЕЛУЈЕ: Апсолутна контрола је могућа када имате једног инспектора на једног становника, молим све људе да носе маске

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је данас приликом обиласка радова на путу Кузмин-Сремска Рача, да Србија пролази кроз најтеже дане у борби против корона вируса. Том приликом премијерка је одговала на новинарска питања и одговорила на питања о закаснелим мерама, која се могу чути у једном делу јавности.

- У време када Србија имамо више од 6.000 заражених дневно и више од 50 преминулих дневно, наша земља је добила тужбу Београдског центра за људска права због рестриктивних мера из марта и априла. Република Србија је тужена за дискриминацију старијих грађана који су имали посебне мере. Дакле истовремено, имате спочитавање начина борбе, закаснеле мере, требало је да се уради другачије са једне стране и са друге стране тужбу Београдског центра за људска права против Републике Србије. Да ли је то нормално? - упитала је Брнабић.

Председница Владе затим се дотакла и начина контроле грађана и ефикасности мера.

- Апсолутна контрола је могућа када имате једног инспектора по једном становнику. Да, могућа је контрола и то би сигурно успело. Али уколико имате разуман број испектора као што Србија има, или било која друга земља на свету, немогуће је. Уколико имате неразумне људе, који не поштују мере, контрола је немогућа. Остаје једино затварање у домове, сви седе код куће и то је то. Ја као председница Владе то не желим да радим, то није начин да се ово победи. Ако људи немају довољно свести, мени остаје само да молим, кумим и апелујем на све људе да носе маске и не стварају гужве - рекла је Брнабић.

Премијерка није остала имуна ни на слике из тржних центара које су јуче преплавиле друштвене мреже.

- Здравствени радници више не знају у којој су смени, они не могу ни да буду код своје куће са својом децом јер не знају када ће морати да буду на послу. А за све то време, неко оде у Зару да купи мајицу јер је ваљда сада то најважније на читавом свету! Била сам изненађена и заиста ми није јасно… Не могу да разумем. Испекције су радиле свој посао, држава је радила свој посао. Не можете да контролишете све људе, осим ако не желите да затворимо све и имамо забрану кретања 24 часа, 14 дана и онда да се за два месеца суочавамо са тужбом неког другог центра за људска права - закључила је Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)