НОВЕ МЕРЕ НА СТОЛУ КРИЗНОГ ШТАБА: Због празника разматрају две опције, а ево како би одлуке могле да утичу на наше људе из иностранства

Novosti online

28. 11. 2020. у 09:35

НОВЕ МЕРЕ НА СТОЛУ КРИЗНОГ ШТАБА: Због празника разматрају две опције, а ево како би одлуке могле да утичу на наше људе из иностранства

Фото: Танјуг

НА следећој седници медицинског Кризног штаба главна тема могла би да буде повратак наших грађана из иностранства за предстојеће празнике. Наши саговорници кажу да је све извесније да их чекају две мере.

Да ли ће се затворити границе? И да ли се размишља о таквим или неким сродним мерама?

Како Кризни штаб ни Министарство здравља још нису донели препоруке у вези с овом темом, како ствари сада стоје, наши грађани ће моћи нормално, уз пријаву, да уђу у Србију и празнике проведу уз породицу.

Ипак, јуче је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао да се о тој теми интензивно размишља.

Он је истакао да ће се у наредна два-три дана знати да ли ће бити увођења посебних мера надзора и контроле на граничним прелазима пред новогодишње и божићне празнике.

Тиодоровић је, после седнице Кризног штаба, рекао новинарима да ће се о томе разговарати наредних дана, да се види из којих земаља највише долази наших грађана током празника.

- У наредна два-три дана имаћемо одговор да ли ћемо уводити посебне мере надзора, контроле - рекао је Тиодоровић.

- Требало би увести мере, а то је обавезан негативан ПЦР тест, односно антиген Игг позитиван што значи да је неко прелезао корону и да има имунитет. То се прилично ради у Европи и требало би и ми да уведемо. Таква је ситуација, нема нам друге, да ће током свих ових празника бити свега, људи хоће и даље да путују, могуће је и да ће наши људи доћи за празнике. Што се тиче странаца ту морамо да појачамо мере, то сигурно, с тим што ја бих то увео и за наше људе који раде у иностранству а који ће долазити у Србију - казао је епидемиолог за "Блиц".

Он каже да је здравствени надзор још на снази.

- Сви они који долазе наши људи који долазе из Босне, Македоније, Црне Горе, Хрватске они би требало да на граници добију упутство, па чак и ако га не добију ако се врате однекуд морали би да попуне тај образац и на основу попуњавања тог упитника онда се утврђује да ли је неко суспектан и да ли треба да се јави у ковид амбуланту - истакао је он.

Са њим се у разговору за "Блиц" сложио и епидемиолог Предраг Кон који је рекао да се до сада о тим мерама није разговарало, али да би свакако требало разрадити систем у наредном периоду.

- Ако нисте заборавили, ми смо имали систем надзора пчетком септмбра за доласке наших људи из земаља погођених ковидом. Тако нешто ће сигурно бити у оптицају. Друга опција која би се могла разматрати је да се наши људи тестирају при уласку у земљу. Ипак, та опција мора добро да се размотри. Не може се мера донети тек тако. Морамо све да испланирамо, нарочито ако нам одједном дође 100.000 људи - казао је Кон.

Да је ПЦР тест једна од опција, потврдила је раније за "Блиц" и дирелторка "Батута" др Верица Јовановић.

Она каже да је још рано да се разматра увођење нових мера на границама Србије уочи новогодишњих празника.

- Сувише је далеко Нова година да би се процењивала епидемиолошка ситуација и мере које би могле бити донете у том тренутку. Оно што је сигурно, наши грађани ће моћи да уђу у земљу, као што је до сада и био случај - напомиње др Јовановић.

Она је тада напоменула д би евентуална мера за улазак у Србију могао да буде обавезан негативан ПЦР тест, али да се о томе још није разговарало.

Наши људи по правилу највише долазе дан пред католички Божић и око Нове године, а како су наши епидемиолози навели грип обично наступа после Светог Николе, па је утолико и ризик од разбуктавања заразе утолико двоструко већи.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Milos

28.11.2020. 16:43

Prvo i osnovno ja dolazim iz Austrije u svoju zemlju da vidim svoju porodicu koju nisam video cele godine I vi ste sada naucnici i uvodite mere negativan test ili zatvaranja granica a vi sami niste uspeli da dovedete red u Srbiji 1. Irinej- neka mu je laka zemlja- ljudi su ljubili kao da nema zakona rastojanje jednog metra, maske itd da ne pricam vise 2. Odrzan koncert u Beogradu u sred najveceg zaraza 3. U mestu Vlasotince covek zarazen koronom i u izolqciji je, narode on se vozi bicikolom po gradu sta mi onda da pricamo vise Ako je izolacija treba policija svakog dana da proverava da li su kuci E sad kada se treba doci u srb i provesti najveci praznik " naucnici " iz Srb ce zatvarati granice ili test sramota bre nad sramotom

Dušan

29.11.2020. 01:22

@Milos - Miloš možda i dolazi da vidi porodicu, ali dobro znamo zbog čega dolazi velika većina naših za nas bogatih radnika na PRIVREMENOM radu u inostranstvu. Cilj je da se danju spava , noću tervenči po kafićima, restoranima, splavovima, noćnim klubovima idr. i da pevaljka podnapitima i punog stomaka dobre hrane, igra na stolu, dok muzika trešti, a oni da joj turaju evere i švajcarce zna se gde! Možda će oni i doći nekoronirani, ali će je oni ovde lako doći do korone, koju će tako rado dalje rasejavati! Štab to neće sprečiti. Kao da ne znamo naše ljude. Koješta! Živi bili pa videli! Koronština će da procveta!