ДИРЕКТОРКА БАТУТА УПОЗОРАВА: Све више пацијената захтева болничку помоћ и примену кисеоника - ово је борба свакога од нас

Новости онлајн

26. 11. 2020. у 13:37

ВЕРИЦА Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" и чланица Кризног штаба, рекла је да се повећава број и учесталост прегледа и да већи проценат људи захтева болничку помоћ.

ДИРЕКТОРКА БАТУТА УПОЗОРАВА: Све више пацијената захтева болничку помоћ и примену кисеоника - ово је борба свакога од нас

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

- Оно што је веома неповољно јесте да сви пацијенти који захтевају болничко лечење захтевају и примену кисеоника. То додатно компликује и отежава ситуацију и рад, где поред потребног кревета у интензивној или полуинтензивној нези, за све те терапијске процедуре се захтева и активно учешће медицинског кадра - наводи Јовановићева.

Само током ноћи, према подацима који стижу континуирано, на Инфективној клиници Клиничког центра Србије, било је око 90 прегледа.

- Више од 50 пацијената је током ноћи добило помоћ од стране службе хитне помоћи. Пацијенти се превозе тамо где су болнички капацитети доступни - напомиње директорка "Батута".

Упитана када би нове мере могле да дају резултате, објашњава да је искуство показало да мере не могу за један дан дати резултат.

- Ми ћемо изаћи из овога. Свако ће од нас дати допринос. Борба је таква да свако може својим понашањем да допринесе - поручује Јовановићева.

Поново апелује на примену личних заштитних мера.

- То је оно што свако од нас може да учини - наводи Јовановићева.

Када је реч о вакцини, директорка "Батута" каже да ће имунизација бити ванредна и вероватно препоручена.

- Најпре се вакцинишу здравствени радници, али истовремено и старије становништво које има више од 60 или 65 година - наводи Јовановићева.

Истиче да су у току опсежне припреме и да се надлежни спремају као да ће вакцина сутра бити доступна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)