ЗЕМУНСКА СИНАГОГА ВРАЋЕНА ЈЕВРЕЈИМА: После четири године Управни суд ставио тачку на спор око ашкенашког храма

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

26. 11. 2020. у 09:11

ЗЕМУНСКА СИНАГОГА ВРАЋЕНА ЈЕВРЕЈИМА: После четири године Управни суд ставио тачку на спор око ашкенашког храма

Фото Н. Фифић

ПОСЛЕ четири године правног замешатељства, Управни суд, поступајући по налогу Врховног касационог суда (ВКС), потврдио је решење Агенције за реституцију и вратио синагогу Јеврејској општини Земун.

У јеврејској заједници објашњавају да је некадашњи храм опет њихов, али да ће ресторан, који већ годинама ту изнајмљује простор, по закону остати још три године, после чега ће зграда променити намену.

Агенција за реституцију вратила је 19. маја 2016. здање храма у ком је служио чувени рабин Алкалај јеврејској заједници, а на име накнаде за имовину одузету у некадашњој Приморској 3 и 5, данас Улици рабина Алкалаја.

- У поступку реституције тражили смо да нам се врати зграда бивше јеврејске школе, тик до синагоге. Вештачење је показало да је она за 20.000-30.000 евра скупља од саме синагоге, па је Агенција одлучила да нам у заменској реституцији врати храм - објашњава Ненад Фогел, председник Јеврејске општине Земун.

Одлуку о враћању потврдило је Министарство финансија као другостепени орган, али је ствар "запела" на Управном суду, пред којим су спор покренули Државно, Градско и Општинско правобранилаштво. Управни суд је пресудио у њихову корист, а Агенција уложила захтев за преиспитивање одлуке Врховном касационом суду.

ВКС је у марту констатовао да је Управни суд погрешно применио прописе, судећи на основу Закона о враћању одузете имовине и обештећењу, иако је синагога враћена по Закону о реституцији имовине црквама и верским заједницама. Новом одлуком Управног суда процес је, објашњава Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију, завршен јер правобранилаштво нема више могућност жалбе.

- Овим је потврђен првобитни став Агенције да синагога треба да буде враћена јеврејској заједници, што је и симболички значајан чин. Верски објекти би требало да припадају црквама или верским заједницама које су их подигле - каже Секулић.

И у јеврејској општини су задовољни и захвални Агенцији.

- Одлука је важна не само за нас, већ за цео Земун, јер ћемо по истеку трогодишњег закупа, када се ресторан исели, у синагоги направити културни и верски центар - каже Фогел.

Позната ашкенашка синагога саграђена је 1850. Дијагонално од ње налазила се и једна сефардска, уништена у савезничком бомбардовању 1944. Ову ашкенашку јеврејска заједница морала је да прода 1961, да би помогла преживелим Јеврејима који су се вратили из логора. Купац је била Општина Земун, која је по уговору у ствари била корисник друштвене својине, а званични власник зграде је била Република.

БИО И ДИСКО-КЛУБ

ПОСЛЕ продаје, кроз синагогу су пролазили различити "станари" и закупци. Најпре су се у њу уселиле друштвено-политичке организације, касније је ту канцеларију имао чувени књижевник и издавач Раша Ливада, а најпознатији ди-џеј с ових простора, Зоран Модли, држао је у њој диско-клуб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)