БОЛНЕ ИСТИНЕ О ВЕЛИКИМ ЗАБЛУДАМА: Како су Срби изгубили XX век

Борисав Јовић

24. 11. 2020. у 19:14

БОЛНЕ ИСТИНЕ О ВЕЛИКИМ ЗАБЛУДАМА: Како су Срби изгубили XX век

Фото приватна архива

СРПСКИ народ је на крају XX века у сваком погледу остао поражен. И понижен. И као никада у историји - сам. Србија је разорена и осиромашена. Заустављена у развоју и уназађена. Као да је изгубила читав један век.

Уистину, последња деценија прошлог века само је била крај нечега што је дуго трајало; неминован резултат једног драматичног века пуног победа и пораза, одушевљења и разочарања, али и судбоносних грешака које је српски народ на крају морао да плати.

Српски народ, победник у Великом рату, створио је велику државу са Хрватима и Словенцима, упркос томе што су пријатељске државе победнице у рату нудиле Србији проширење до пола Славоније и до пола Далмације, укључујући и Сплит, али да не прави државу са Хрватима и Словенцима. Та судбоносна одлука усмерила је функционисање заједничке државе кроз читав век, који је био пун размирица и потреса и на крају сукоба и распада.

Тадашње руководство Србије није разумело да Хрвати и Словенци имају другачије интересе од Срба, да је њима циљ стварање самосталних држава, а да им уједињење са Србијом представља привремено стање и најпогоднији начин да то остваре.

Срби нису ни приметили да су државу, створену захваљујући великим жртвама својих предака, предали у трајну владавину управо Хрватима и Словенцима, који су се дочепали апсолутне власти и деценијама радили на циљевима својих нација, а на штету српске нације.

Откад су Тито и Кардељ преузели апсолутну власт, српски народ и његови представници се ни за шта нису питали.

У свим критичним тренуцима за будућност српског народа, његови представници у власти или нису ни питани, или нису реаговали како је требало.

На другом заседању Авноја 1943. године донете су далекосежне одлуке о федерализацији Југославије, без легитимног представника српског народа.

У ОСЛОБОЂЕНОЈ земљи после Другог светског рата, под апсолутном владавином Хрвата и Словенаца, Срби нису смели да покрену ни такво крупно питање као што је злочин извршен у Јасеновцу, а камоли да постављају питања своје равноправности и целине српских националних интереса. Све што би проговорили било би окарактерисано као великосрпски национализам опасан за опстанак Југославије.

Свака уставна промена, од завршетка рата до последњег Устава Југославије 1974. године, повећавала је власт република, а смањивала надлежности заједничке државе, док 1974. године није републикама дато право да растуре заједничку државу и насилним путем, а да се против њих не може употребити сила.

Креирање таквих уставних решења било је потпуно у рукама Тита и Кардеља. Иако су она била усмерена против интереса и права српског народа, српски представници у власти нису реаговали.

Распад Југославије био је саставни део политике државног руководства на челу са Титом и Кардељем и то на штету српског народа.

Крајем XX века српска судбина била је одређена оним што се догађало у дужем периоду.

Ако су српски владари и функционери читав један век ишли из грешке у грешку, или су пропустили да одговорно обављају своје дужности одбране интереса свог народа, вероватно и није могло другачије да буде, па је деведесетих година прошлога века исход који смо доживели био неизбежан.

Изгубити један век јесте много. Изгубити га због грешака сопственог руководства јесте неопростиво. Али то је век који је прошао и који смо преживели. Долазе нове генерације које, верујем, неће себи дозволити луксуз да поступају као њихови претходници.

После великих губитака јављају се велике наде. У њих не треба сумњати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Suverena

24.11.2020. 19:19

Нисмо ништа изгубили јер смо још ту и опиремо се истим оним психопатама који нас не 100 година него 1000 година и више непрестано нападају!

Milan

24.11.2020. 19:23

Bivši predsednik predsedništva Borisav Jović, autor ovog teksta, pokušava da sebe spase od osude naroda svaljujući na narod svoje katastrofalne greške, a upravo je on lično odgovoran za propast Srbije, pored Miloševića. U jednom intervjuu na televiziji rekao je da je svako rešenje 90-tih godina bilo bolje od rata. To kaže čovek sa ove vremenske distance koji je upravo donosio rešenja u prilog ratu, a pošto je tek sad video posledice, ne razmišljajući o njima tada, uporno se trudi da sebe izuzme od odgovornosti za propast srpskog naroda. E pa, neće moći!

Petar

24.11.2020. 19:55

@Milan - Mora da si žuto obojen.Ti si ljubitelj.zapadno terorističkih zemalja,i za tebe nema leka.Jedini,jedini predsednik kojii je probao da Srbiju izvuče iz kandži Srbomrzaca je bio i biće Predsednik Slobodan Milošević..Zato su ga petooktobarci prodali i predali nacistima u Hagu.Srbija je uvek bila trn u oku svima od pamtiveka,ali Srbija ima u sebi najviše izdajnika i juda.

Vladimir

24.11.2020. 19:44

Tekst koji bi trebalo da se poročita i da bude zauvek neizbrisivi deo udžbenika istorije u osnovno i srednjoj školi. Da se često spominje kad god je prilika i neprilika, da se ureže duboko u generacije koje dolaze, a i konačno da ga u potpunosti prihvate i generacije koje su propustile da vekovnu istoijsku zabludu shvate i prihvate. Živela Srbija!

Pero

24.11.2020. 20:19

Na zalost igubili smo toliko da ne vjerujem da cemo se oporaviti. Sva pamet je otisla zbog idiota. Prvi ja. Moja Srbijo, neobrazovanje je tvoj najveci problem. Obrazovan narod nikada ne bi dozvolio ovakve politicare.

Valjevac

24.11.2020. 23:48

@Pero - Ma samo neka si ti otisao. Ranije su se vracali da grade Srbiju, da ginu kad je napadnu....ti si pobegao, deca ti nece govoriti srpski, ne vracaj se takav pametan. Moji drugovi otvaraju firme po Srbiji, bore se da dovuku neki novac u Srbiju, da asfaltiraju ulicu, da urede park.... nema nista od cekanja na drzavu i opstinu. A tii si otisao da sluzis tudjinu. I jos komentarises ovde. Eee ponosan si ti Srbin, vrlo.

Sydney

25.11.2020. 00:41

@Pero - Pero, potpuno si u pravu ali umesto obrazovanja dobili smo edukaciju i edukatore tako da se narodu svakodnevno podnose "slatkisi" uvijeni u zapadne sarene omoteu ime napretka, kako bi oni to strucno rekli prosperiteta...

Branko

25.11.2020. 00:00

Kako smo krenuli,izgubićemo mi i ovaj vijek. A realno za gubitak xx vijeka više treba da krivimo Kralja Aleksandra nego Tita. I stalno smo u nekim teritorijama,e ovo je bilo naše, e ovo je trebalo biti naše, prođe nam život u kukanju i jalovim raspravama. Nemamo više vremena. Mladi i obrazovani odlaze, natalitet opada, pogledajte nam skupštinu i poslanike. Ako su nam to najumnije glave, teško nama. Hajde da napravimo pravnu, modernu i funkcinalnu državu od ovoga što je preostalo, potrebno je 100 pametnih glava postaviti na prava mjesta i imaćemo ozbiljnu državu.