АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Иринејева Србија је била она коју је сам стварао - Србија мира и окупљања

Novosti online

22. 11. 2020. у 13:08

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Иринејева Србија је била она коју је сам стварао - Србија мира и окупљања

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

ЉУБАВ је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао - Србија мира, Србија која разуме и која окупља, рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео - у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.

- Тај живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува", рекао је Вучић.

Како је истакао, љубав је била основа сваке патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је већа од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје и Богу и људима.

- А његова Србија је била управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи - указао је Вучић.

Председник је навео и да је Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и завршио, храм баш те и такве Србије.

- На много начина, он је и био и овај наш храм. Саборни, мудри, пун милости и љубави. Пред њим, нашим духовним оцем, ми се нисмо делили. Пред њим није било зађевица, зависти, злобе и мржње - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (67)

Miodrag

22.11.2020. 20:44

Steta velika. Izbubismo velikog duhovnika i mudraca u vreme kad nam je bio najpotrebniji. Mnogo je uradio za Srbiju. Postovao je predsednika drzave i on njega, samo zato sto su imali iste ciljeve i odlicno se razumeli i dogovarali o svemu. Cela Srbija i brojni postovaoci njegovog dela iz celog sveta oprostili su se danas od naseg velikog patrijarha Irineja. Neka mu je vecna slava i hvala za sve ono sto je uradio za Srbiju i njene gradjane.

Sanja

22.11.2020. 23:38

Pokojni Patrijarh Irinej je najvise zasluzan sto Hram Svetog Save danas sija onim sjajem kojim malo koje hriscansko zdanje zraci!Umeo je da pronadje pravedno resenje za sve probleme,a KIM tu kolevku srpstva cuvao,voleo i molio se najvise!