„ИМАО ЈЕ ЈАСНЕ ЦИЉЕВЕ: БОГА, ЉУБАВ И СРБИЈУ“- Вучић држи говор над одром патријарха Иринеја

Novosti online

22. 11. 2020. у 12:20

„ИМАО ЈЕ ЈАСНЕ ЦИЉЕВЕ: БОГА, ЉУБАВ И СРБИЈУ“- Вучић држи говор над одром патријарха Иринеја

Фото: И. Маринковић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствује сахрани патријарха Иринеја, на којој је и један од говорника.

Председник Вучић од патријарха Иринеја опростио се речима: 

- Једно време се завршило, само овоземаљско, време патријарха мидрости и љубави. Његова светост склопио је очи како је и живео - у миру са собом, богу и људима. Имао је јасне циљеве бога, љубав и Србију и његов бог је био бог који прашта, а љубав је била основа његове вере. 

- Његова светост је склопио очи са само једном жељом да његов храм и његов сан никада не порушимо и да се у храму окупљамо у љубави и миру. Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао - Србија мира, Србија која разуме и која окупља.

- На много начина, он је и био и овај наш храм. Саборни, мудри, пун милости и љубави. Пред њим, нашим духовним оцем, ми се нисмо делили. Пред њим није било зависти, злобе и мржње - рекао је Вучић.

- Наш патријарх волео је бескрајно Русију, патријарха Кирила, али није био против било кога са запада.

- Захваљујући њему данас више него о било другом говоримо о јунацима са Кошара, дајемо по њима улицама име. не плашимо се да истину кажемо у лице целоме свету. Са његовим благословом обележавамо НАТО агресију, а не интервенцију како су нам у аманет оставили. 

Како је рекао највећа брига му је била Косово и Метохија, поступао је рационално и хладне главе.

- Рођени Чачанин којег су сви и преко Дрине волели и поштовали. Бринуо је и са том бригом у рајско насеље је отишао и бринувши за српски народ у Црној Гори.

Иринеј је био велики патријарх, успоставио је партнерски однос са државом, који је говорио да држава треба да ради свој, а црква свој посао, нагласио је председник.

- Он има са чим да изађе пред Светог Саву, Светог Лазара и пред своје претходнике - рекао је у својој беседи Вучић.

У последњем разговору, шта је патријарх рекао Вучићу прочитајте у ПОСЕБНОЈ ВЕСТИ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (77)

Luka

22.11.2020. 15:47

Svaka rec u govoru je bila na mestu. Kraj govora je ostavio najjaci utisak na mene. Predsednik se na neki nacin zavetovao nad odrom patrijarhu da ce Srbija uvek biti uz svoj narod u Republici Srpskoj i Kosovu i da od toga nece odustati.