ДР КОН: Србија у критичној ситуацији, у Београду пуни капацитети

Novosti online

19. 11. 2020. у 20:35

ДР КОН: Србија у критичној ситуацији, у Београду пуни капацитети

Фото: Принтсцреен

ЧЛАН Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон оценио је данас да је Србија у критичној ситуацији, посебно у Београду, где је епидемиолошка ситуација из ванредне прешла у катастрофалну јер, како каже, нема простора за даљи пријем пацијената због чега се превозе у друга места.

Наводи да се пораст броја оболелих региструје и у унутрашњости Србије и да је мали број места где ситуација није ванредна, али оцењује да још има простора до тзв. италијанског сценарија.

- Видео се потенцијал вируса, далеко брже расте број оболелих него што је било на самом почетку, у првом таласу. Још има простора до тзв. италијанског сценарија и еластичност нашег здравственог система је нешто што је изузетно - рекао је Кон за РТ Војводине.

Кон је у емисији Прави угао рекао да група свих директора ковид болница, заједно са министром на челу, направила систем отварања нових болница и проширивања капацитета какав он нигде није видео, нити учио о њему, али који функционише.

- У тим ситуацијама је два пута била затварана ортопедија на Бањици. Ми жртвујемо на другој страни делове система када отварамо ковид болнице, а смањујемо капацитете за лечење осталих болести. На крају ће да се види које су последице, нико не сме да каже да их неће бити - рекао је Кон.

Изразио је мишљење да нећемо доћи у ситуацију да се неко врати, а да не може да му се пружи помоћ, те додао да вероватно може да се деси да буде брже отпуштање оболелих од ковида.

Кон је рекао да је лоше то што Кризни штаб није успео да обезбеди да се спроводе мере, али да је сама организација посла добро спроведена.

По свим информацијама са Кризног штаба, каже Кон, има свега довољно - од тестова и дијагностике, до самих лекова, кисеоника.

Кон објашњава да је корона вирус ушао у породицу, да је прошао са места заражавања, те да су сада закаснеле мере када је требало екстремно нагло деловати на ноћне клубове, места за забаве, славља, свадбе, рођендане који су се дешавали током читавог лета, па и септембра.

Кон истиче да је подршка која је дата у самом старту пандемије незаборавна у историји превентивне медицине Србије, али сматра да у овом тренутку подршке медицинском делу кризног стаба нема довољно.

На питање шта ћемо даље да радимо и да ли је дошло време да се затворимо попут многих држава Европе, Кон каже да не верује да су се све те земље баш потпуно затвориле и да ми видимо све то само преко телевизије.

- Да снимите Београд у 22 час исто би видели, није било никога на улицама. То су сада процене да ли је потребно потпуно затварање или још скраћивати радно време. Струка је јасна - а то је забрана контаката и коришћење маски максимално - закључио је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Afrodita

19.11.2020. 20:56

Gospodine Kon, samo bi da Vas pitam da li mi to jurimo italijanski scenario? Prosveta se drzi, mislim da Vam manjkaju pravi podaci! Dobro razmislite, neće imati ko da uči decu, nažalost ni koga da uči!!!

BG 1955

19.11.2020. 22:20

Doktor Kon kaze da je lose to sto Krizni stab nije uspeo da obezbedi sprovodjenje mera. Nije posao Kriznog staba da sprovodi mere, nego da na osnovu postojece situacije i strucnih analiza kazu koje mere treba preduzeti da se zaustavi epidemija. Za sprovodjenje tih mera, zaduzena je Vlada Srbije. Budimo posteni pa priznajmo da su ponekad neke mere imale politicki ton, nisu imale veze sa strukom. Zasto je to tako - neka je druga prica.