ВИРУС УШАО У 20 ДОМОВА ЗА СТАРЕ: Расте број заражених у социјалним установама

Ј. С. - Ј. Ж. С.

12. 11. 2020. у 22:49

ВИРУС УШАО У 20 ДОМОВА ЗА СТАРЕ: Расте број заражених у социјалним установама

Фото Б. Барбатесковић

ЈЕДНА корисница Дома за стара лица у Сурдулици преминула је од последица ковида, потврђено је у четвртак "Новостима" у сурдуличкој ковид-болници.

Због тога су, како нам је рекао др Слађан Станковић, из врањског Завода за јавно здравље, тестирани сви корисници и запослени у овој установи - испоставило се да је оболело деветоро запослених и 16 станара.

И у Центру за пружање локалних услуга социјалне заштите у Врању оболела је једна штићеница из Трговишта, кувар и стручни сарадник. Према речима Саше Ристовића, секретара Удружења приватних установа за старе, тренутно стање у домовима је озбиљно, али стабилно.

- У 20 објеката се појавио вирус, али свега четири или пет домова имају већи број заражених са слабијим симптомима, тек понеки станар је са јачим - каже наш саговорник. - Остале установе имају по једног или два заражена радника. На време се реаговало, па вирус није ушао у собе и заразио кориснике.

Ристовић наглашава да постоји оправдана бојазан да се вирус може раширити по домовима. На основу тога је дата препорука, од Министарства за рад, домовима, да се организује сменски рад у трајању од 14 дана:

- Многи разматрају своје могућности, а неки су почели са оваквим начином рада. Дом "Топаловић" из Кладова има проблем око набавке кисеоника који не добија од надлежне болнице, а заражени корисници нису смештени у болницу, већ су остављени у установи да се лече.

Према сазнањима "Новости", и у државном дому за старе у Обреновцу има заражених - двадесетак станара и три радника.

На данашњи дан у свим установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих било је 248 заражених корисника и 165 запослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)