ЦРНА ПРОГНОЗА ДР КОНА: Имаћемо преко 2.000 новооболелих, број преминулих ће постати двоцифрен

Танјуг

01. 11. 2020. у 09:04

ЦРНА ПРОГНОЗА ДР КОНА: Имаћемо преко 2.000 новооболелих, број преминулих ће постати двоцифрен

Фото: Принтсцреен/Пинк

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је јутрос да се очекује да ће број заражених корона вирусом наставити да расте наредних десетак дана и да би могао да достигне више од 2.000 новооболелих дневно, а да ће број преминулих од Ковида-19 постати двоцифрен.

Кон је рекао да ће се следеће седмице и "у делу недеље након ње" дневно бити више од 2.000 новоинфицираних короном.

Он је гостујући на ТВ Пинк рекао да је само у Београду нових 980 случајева и да је то пораст из дана у дан.

- Није било предаха ниједног дана, то је класичан експоненцијални пораст. Тај пораст јасно показује шта це се дешавати барем још ове недеље и делу следеће - рекао је Кон.

Навео је да за сада нема драматичног повећања броја преминулих, али да се на основу регистрованих нових случајева дневно, може очекивати да ће тај број врло брзо постати двоцифрен.

Упозорио је да ће пуњење болница, које се очекује, довести до критичне ситуације и додао да се за сада примају само пацијенти са тешком и средње тешком клиничком сликом.

Појаснио је да је од укупног броја заражених на дневном нивоу око 15 одсто са тежом клиничком сликом, а око пет одсто оних који захтевају интензивну негу и респиратор.

- Попуњавање капацитета ће ићи убрзано током недеље, проблем ће да се повећава - рекао је Кон.

Напоменуо је да је тражио да се званично уведе забрана контаката јер се, како је рекао, мере у виду препорука не поштују довољно.

- Овај проблем решава се стриктним спровођењем мера, али за сада административно-бирократски део у вези са самим мерама, као и надзор над спровођењем кућне изолације, мало касни, и то треба да се поправи - навео је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

TRAŽIM MERE PROTIV KONA

01.11.2020. 09:19

Др Кон један је од оних који тврде да се општим маскирањем пренос смањује на 1%. Свуда у свету, где се та мера спроводи, а Француска је типичан пример, корона галопира. Неко може рећи да су Французи недисциплиновани, као ми, на пример, али Немци нису, а и у Немачкој корона галопира. Тамо где се спроводи политика карантина, као на пример на Новом Зеланду, у Кини, у Вијетнаму, и на другим сличним местима, короне нема. На Новом Зеланду маске нису обавезне, нити су биле, чак нису од јуна месеца ни у Вухану. Аако грешим нека ме неко исправи. То значи да је непроверена догме о 1% при општем маскирању крахирала, и да за разлику од политике карантина, не само да не доводи до сузбијења заразе, него нема неког дејства, осим што брани профите буржуја незаустављањем економије, при чему се раднички животи доводе у опасност. Очигледно је решење, које се намеће с обзиром на околности, изоловање др Кона и њему сличних, неком од добро познатих законом, и у складу са законом, предвиђених метода. То је мера како би се спречило да мере др Кона и њему сличних доводе до хаоса у овој земљи. То је моје мишљење.