БАКА ПЛАСТИЧНИМ ПИШТОЉЕМ ПЉАЧКАЛА МЕЊАЧНИЦУ: Ево шта данас ради Марија из Аде која је ушла у историју српског криминала

Новости онлине

29. 10. 2020. у 21:41

БАКА ПЛАСТИЧНИМ ПИШТОЉЕМ ПЉАЧКАЛА МЕЊАЧНИЦУ: Ево шта данас ради Марија из Аде која је ушла у историју српског криминала

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

ПЉЧКАШИ често ризикују свој живот и слободу за веома мале суме новца, иако је шанса да заврше као главна вест у црној хроници много већа од суме коју би могли да добију пљачком.

Управо то се десило Марији Преда (79) из Аде, баки која пре девет година ушла у историју криминала у Бачкој као најстарија жена која је покушала разбојништво и пљачку локалне мењачнице са фантомком и дечијим пиштољем! 

Данас, жива, здрава и на слободи, с кајањем и горчином на уснама прича о свом неуобичајеном „излету“ који је, тврди, починила да би наплатила дуг.

Кажу да се злочин не исплати, а бака Марија је то спознала са 70 година. Јер, када беда закуца на врата и најлуђе идеје, попут сцена у играним филмовима, људима падају на памет.

Наоружана пластичним револвером и замаскирана фантомком, ова старица је 21. јануара 2011. године упала у локалну мењачницу.

- Урадила сам то из очаја. И после толико времена, још ме прогони грижа савести. Нисам хтела да опљачкам мењачницу, већ само да наплатим услуге гатања за које ми је радница мењачнице остала дужна. Дуговала ми је 500 евра.

Узела сам унуков пластични пиштољ и од његове капе направила фантомку да се замаскирам, хтела сам само да заплашим жену да ми да новац који ми дугује, јер је то био једини начин да преживим. Рекла сам јој да нећу изаћи из мењаничнице док ми не плати шта ми дугује-каје се бака Марија свесна да прошлост и грешке не може да исправи.

Вест која је 2011. године као бомба одјекнула у јавности, многима је од смеха натерала сузе на очи. Али не и главној јунакињи ове сулуде идеје, баки Марији, која  је са сузама у очима дочекала новинаре.

- Полицајци су се превијали од смеха када су видели да сам у руци држала дечији пиштољ који чак није био ни цео, остала је само пластична цев од њега-сећа се наша саговорница. Полиција у Ади поднела је тада против ње кривичну пријаву због основане сумње да је починила кривично дело забојништво у покушају.

Осуђена је на шест месеци кућног притвора са наногицом. Иако је гатање законом забрањено, ово је био најбржи начин да наплати дуг, али и неуспели покушај. Од немаштине и муке, о последицама ова старица није размишљала.

- Сада ми је строго забрањено гатање, живим само од социјалне помоћи у висини од 15.000

динара. Нисам никакав разбојник, ни криминалац-понавља старица која данас живи сама у кући која јој је дата на коришћење.

Становници Аде, места на северу Бачке, баш као и њихова суграђанка, главна актерка неуспелог пљачкашког похода, никада неће заборавити догађај који је ову старицу учинио познатом и ван граница Србије. Тадашња радница мењачнице негирала је да је користила услуге гатања Марије Преда, рекавши за медије да је бака све измислила. Како је речено, више не ради на овом месту, али се њене колегинице сећају догађаја који се и после осам година препричава у Ади. 

- Био је то шок за све нас. Када је радница позвала полицију, Марија је побегла, али је убрзо ухапшена. Тако нешто се никада није догодило, а не верујем ни да хоће убудуће-прича једна од радница мењачнице.

- Породица бака Марије није знала за ову њену криминалну активност и покушај разбојништва, тек касније су чули од полиције. Муж јој је умро пре 16 година, а недавно и син. Марија је има још само ћерку-кажу мештани Аде који тврде да је старица сву зараду од гатања давала за трошкове живота, деци и унуцима.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)