ОДМАХ УВЕСТИ ЗАБРАНУ КОНТАКАТА: Др Кон упозорио - Не можемо више седети скрштених руку

Танјуг

28. 10. 2020. у 15:29

ОДМАХ УВЕСТИ ЗАБРАНУ КОНТАКАТА: Др Кон упозорио - Не можемо више седети скрштених руку

Фото: Принтскрин Курир ТВ

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон очекује даљи раст броја заражених вирусом корона, ове и наредне недеље и наводи да се тек после тога може доћи до заравњења криве.

Он је за Танјуг рекао да је у Београду је дошло до експоненцијалног раста броја заражених и да је почело убрзано пуњење болница и да је најзначајније да се то сада заустави и сматра да би требало увести меру забране контаката, апострофирајући као посебно опасно тајно организовање великих скупова.

- Морамо схватити да мере које су донете као обавезне заиста морају да се спроводе, не сме више бити путника у аутобусима који не носе маске, не сме бити људи у затвореном простору који не носе маске. Лично мислим да би требало ношење маски да буде обавезно и у спољној средини", навео је Кон.

Наглашава да је маска најбоља заштита од вируса корона, док не стигне вакцина и да она у овом тренутку може да замени драстичније мере као што је ограничење кретања и полицијски час.

Упитан да ли се размишља о увођењу тих мера, Кон је рекао да уколико број заражених вирусом корона настави да расте експоненцијално, не може да се "седи скрштених руку" и да о томе "мора да се промишља".

- Без обзира што то тренутно није опција, промишљати се мора и врло јасно означити који би то тренутак био када би то требало да се евентуално уведе (полицијски час и ограничење кретања) - навео је он.

На питање које би додатне мере могле сада да се предузму Кон је рекао да би то могла да буде забрана контакта.

- Ја сам још давно рекао забрана контаката и све што то подразумева. Забрана контаката је мера. Када треба да се предузме? Јуче. Одмах је потребно да се предузме - навео је он.

Истиче да је пацијената на болничком лечењу све више, да то најбоље знају они који непосредно збрињавају те пацијенте и да на жалост пристижу све тежи случајеви.

Указује да је почетак трећег пика кренуо 4. октобра, да је тада примећено пострепено повећање броја оболелих у Београду.

- Сада завршавамо четврту недељу и следеће недеље ћемо имати даље повећавање броја заражених. Како ће даље бити зависи од нашег понашања. Нама су викенди посебно проблематични, јер се стиче утисак да је све више окупљања у поподневним, вечерњим часовима у кафићима. Једино где нисмо допрели са надзором су места забаве - рекао је Кон.

Наводи да је данашње повећање броја заражених последица понашања од пре седам до десет дана, а да ће последице данашњег понашања бити видљиве за десетак дана.

- Уколико се сви буду придржавали прописаних мера, крајем наредне недеље крива може да се заравни - истакао је он.

Кон разуме отпор код грађана према било каквим рестрикцијама ограничења кретања, али не разуме отпор према ношењу маски.

Напомиње да је јуче у Београду било 590 новозаражених особа и истиче да ту бројку треба множити са десет јер се тако повећава број заражених на дневном нивоу.

- Онда је јасно зашто причамо да морају да се спрече контакти. Неприхватљиво је и неодговорно организовати тајно велике скупове за забаву. Сви који се на таквом слављу заразе и евентуално имају тешку форму болести имају право и да туже организатора. Требало би да се зна да постоји кривична одговорност. Међутим, о томе се недовољно прича - нагласио је он.

Упитан колико може да траје трећи талас, поучени искуством из прва два, Кон је нагласио да први пут срећемо са корона вирусом у јесење-зимској сезони и да се о томе може говорити на нивоу процене.

- Колико ће трајати може се проценити само на основу искуства са респираторним вирусима првенствено са грипом. Ова болест има дупло дужу инкубацију од грипа, а са мерама које спроводимо како би успорили вирус, то значи да ће дуже трајати. Процена је да ће трајати око 16 недеља, а ми смо сада у четвртој недељи, што значи још пуних 12 недеља. Морамо да се оградимо да су то све само процене -  закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)