МИА ЖИКИЋ ОПЕРИСАНА ДАНАС У ТУРСКОЈ: За исправљање кичме ове девојчице Србија сакупила 50.000 евра

З.Рашић

27. 10. 2020. у 18:23

МИА ЖИКИЋ ОПЕРИСАНА ДАНАС У ТУРСКОЈ: За исправљање кичме ове девојчице Србија сакупила 50.000 евра

Фото З.Рашић

ПУНИХ девет сати на клиници у Турској трајала је данас операција малене Параћинке Мие Жикић, коју је на пут у Турску 14. октобра мислима испратила цела Србија.

Наиме, да би Миина деформисана кичма уградњом специјалне шипке била исправљена, било је неопходно 50.000 евра, а та свота је прикупљена захваљујући хуманитарној акцији људи великог срца.

Миа је тако са родитељима отпутовала у Турску, операција је због шлајма у девојчициним плућима обављена данас - са неколико дана закашњења, а протекла је без икаквих компликација, обавестила је јавност мајка Милена преко друштвених мрежа.

- Доктор је задовољан јер је урадио онако како је и планирао. Није било никаквих потешкоћа, али с обзиром на то колико је Миина кичма била крива, мораће да ради корекцију кроз три или четири године, што све зависи од њеног здравственог стања – написала је мајка на свом “Фејсбук” профилу, захваливши се свима који су омогућили ову операцију за Миино боље сутра, а посебно Владану Вугделији, правнику Рудника “Рембас” у Ресавици, који је акцијом “Километри за Миу”, успео да направи велики преокрет у сакупљању средстава и да све значајно убрза.

О четворогодишњој Мии, која због кифосколиозе кичме још не може самостално ни да седи, а камоли да хода, “Новости” су више пута писале јер је операција у Турској била једина шанса да се кичма исправи, те да Миа најзад стане на сопствене ноге као и сви њени вршњаци. Овај тип операције не ради се у Србији, а наду родитељима улили су лекари турске клинике који су решавали и наизглед нерешиве сличне случајеве код других пацијената. Србију је ујединила животна трагедија девојчице и новац за операцију је сакупљен.

Захват је успешно обављен и поред Миине кичме уграђена је шипка, али предстоје контроле и корективна операција кроз неколико година, па се хуманитарна акција наставља.

За Миин осмех и даље се може уписати 608 и послати СМС на 3030.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)