ОД ОБАВЕЗНИХ МАСКИ ДО КАРАНТИНА: Данас седница Кризног штаба, могуће увођење оштријих мера

Новости онлине

22. 10. 2020. у 08:05

ОД ОБАВЕЗНИХ МАСКИ ДО КАРАНТИНА: Данас седница Кризног штаба, могуће увођење оштријих мера

Фото: Танјуг

НАКОН што смо за само два дана забележили преко 800 нових случајева короне, а јуче рекордних 512 за само 24 сата, са тенденцијом раста и у наредним данима, Кризни штаб је за данас заказао хитну седницу која ће се одржати у 9.00 ујутро.

Сваки пут када Кризни штаб заседа, прво што нам пада на памет су нове мере које ће, скоро извесно, овом приликом бити донете. Упркос томе што је очекивано да би у овом периоду могло да дође до повећаног броја оболелих, Кризни штаб је врло забринут како се ситуација одвија.

- Видимо да се препоруке никада не поштују и то је нешто што нас чини врло фрустрираним. Ми смо врло забринути, то је тешка забринутост, није страх. Никог не желимо да ограничавамо, али желимо да спречимо смртне исходе - истакао је јуче епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Управо непоштовање мера ставља Кризни штаб у ситуацију да размишља о пооштравању истих. На првом месту размишља се о увођењу обавезних маски и на отвореном простору, што се разматрало и на претходном Кризном штабу, када је све остало на нивоу препоруке.

По свој прилици и по ономе што је Предраг Кон навео јуче, маске би требало да буду приоритет када је реч о новим мерама.

Кон је истакао "да се он пита што се тиче мера увео би обавезно ношење маски" и то би заоштрио до могућности које може ова земља.

- Морамо спречити недодирљивост оних који се понашају као да ничега нема и то санкцијама. Ништа не можемо урадити без ванредног стања - рекао је др Кон.

Осим тога, он је јуче говорио и о ванредном стању и могућности увођења истог.

Фото: Танјуг

- Треба размишљати о забрани кретања у неком облику, да се нешто скрати, да се иде само до продавнице... За сада није опција ванредно стање. Ми не можемо да одустанемо ако је неопходно да уведемо ванредно стање - рекао је др Кон.

Како је навео наш епидемиолог забрана кретања је последња опција, коју ће, надају се, избећи, али да са убрзањем вируса није и немогућа.

Од других мера које се помињу као опција јуче се говорило и о обавезном ПЦР тестирању на уласку у земљу.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић рекао јуче и да "пораст броја заражених није нешта што нисмо очекивали" и најавио као могућу нову меру неопходан ПЦР или серолошки тест за улазак у Србију.

- Очекивали смо пораст, па месец дана гори око нас, а последњих 15 дана је страховито у суседним земљама. Следи седница Кризног штаба, вероватно ћемо процењивати да ли ћемо уводити неке мере да бисмо се заштитили. Могуће да ће то бити неопходан ПЦР или серолошки тест за улазак у Србију. Ја бих то тражио и за све наше држављане. Људи из Врања, Бујановца, Прешева свакодневно прелазе у Северну Македонију да купују гориво, шверцују, тргују... А Северна Македонија гори. Да су били само у нашој земљи, не би имали контакт са зараженима и не би ширили заразу. И Хрватска има огромно повећање, Бугарска има страховити раст броја заражених, Црногорци су стално на високом трећем месту. Зато сам за то да нико без негативног ПЦР или серолошког теста не улази у Србију - истиче Тиодоровић.

Др Бранислав Тиодоровић / Фото Таннјуг

Он додаје да огромна већина грађана поштује мере, али да фокус треба да буде на мањини.

- Они који организују журке, спектакле, са огромним бројем младих људи не смеју то више да раде. Мере морају да се поштују, а све који то не чине треба затворити - истиче Тиодоровић.

Слично је јуче рекао и имунолог Срђа Јанковић.

Он је рекао да је једна од могућности да се уведе обавезан ПЦР тест за улазак у Србију, али и истакао да ће се више о томе знати након састанка Кризног штаба.

- У овом тренутку још увек нису конкретне додатне мере у разматрању, али оне ће пратити ситуацију. Једна од могућности је да се уведе негативан ПЦР тест за улазак у Србију, али колико је реална не могу да кажем пре састанка - рекао је Јанковић.

- Постоји могућност да се додатно погорша епидемиолошка ситуација у Србији и мора се учинити све да се то ограничи - каже имунолог Срђа Јанковић и истиче да је неопходно придржавање прописаних мера у борби против ковида-19.

- Јасно је да се бројке корона вируса у нашој земљи убрзавају - ситуација је свакако највише забрињавајућа у Београду, затим у Крагујевцу и другим градовима, док је ситуација нешто боља и стабилнија у Војводини - рекао је Кон.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)