СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ 1.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО? Да ли ће Србија доживети епидемиолошку катастрофу као земље региона

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

22. 10. 2020. у 09:00

СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ 1.000 ЗАРАЖЕНИХ ДНЕВНО? Да ли ће Србија доживети епидемиолошку катастрофу као земље региона

Фото Д. Миловановић

ВЕЋ следеће недеље и Србија би, као што се већ догодило земљама у окружењу, могла да доживи епидемиолошку катастрофу, са чак 1.000 инфицираних вирусом корона за дан!

Ову обесхрабрујућу пројекцију Министарство здравља, како "Новости" сазнају, добило је јуче од лекара клиничара који су готово осам месеци најангажованији у дијагностици и лечењу ковида 19. Због ове претње разматра се више опција реорганизације, за сваки могући сценарио, како би се обезбедили капацитети за прихват заражених. Али, ако 20 дана узастопно здравство буде примало по 100 нових ковид-пацијената, а већ смо близу тога - у уторак је хоспитализовано 80 заражених - болнице ће бити попуњене!

Јуче смо са 512 позитивних на корону оборили рекорд забележен 22. јула са 426 инфицираних, а преминула је једна особа за 24 сата. Са овим залетом вируса расте страх да епидемиолошку апокалипсу какву видимо готово у целој Европи, ни Србија, иако је сада међу првих пет земаља које се најуспешније носе са епидемијом, неће моћи да избегне.

Жешће мере

ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон заложио се јуче за пооштравање државне политике према обавези ношења маски. Он процењује да ће актуелни удар епидемије трајати између 12 и 16 недеља.

- Лично, увео бих обавезно ношење маски и то бих заоштрио до могућности које држава може да поднесе.Морамо спречити недодирљивост оних који се понашају као да ничега нема и то санкцијама. Ништа не можемо урадити без ванредног стања. Унапред бих предвидео кад је потпуна забрана кретања и када је потпуно неприхватљиво да се људи састају - рекао је др Кон.

То не оспоравају ни у Кризном штабу, који је због горуће ситуације редовну седницу која је требало да се одржи у петак, заказао за данас у 9 часова. Могуће је да ће једна од одлука бити да се противепидемијске мере и контрола њиховог поштовања додатно појачају.

Фото В.Н.

"Затварање" какво смо имали на почетку епидемије није опција. Али, чињеница је да нас постојећи степен (не)дисциплине поштовања мера, и ослањање на индивидуалну одговорност, не штите довољно од вируса који је од марта потврђен код више од 36.000 људи. Никакву нову, досад невиђену заштиту, епидемиолози не могу да понуде. Очигледно је да и Србија мора да крене путем земаља које су посвећеније заштити граница од уноса инфекције, које ригорозније контролишу поштовање мера, и - драстично кажњавају. Своје грађане Италија, тако, разрезује и са 1.000 евра за неношење маске, која је обавезна и на отвореном.

"Торлакова" вакцина исправна је и безбедна

ВАКЦИНА против грипа коју је произвео Институт "Торлак" прошла је све домаће и међународне контроле, поседује сертификат добре произвођачке праксе, прошла је проверу Министарства здравља и апсолутно је равноправна са свим другим вакцинама против грипа - каже имунолог и члан Кризног штаба др Срђа Јанковић. Он је реаговао поводом изјаве епидемиолога Зорана Радовановића да је "Торлакова" вакцина "прављена као кајгана без јаја", али и на медијске наводе да је у неким домовима здравља стопирана њена примена.

Фото Н. Скендерија

Радовановићеве наводе јуче је демантовао и директор Агенције за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) Саша Јаћовић:

- "Торлакова" вакцина "торваксфлу" има дозволу за промет, пре чијег издавања је проверен технолошки процес, а преконтролисане су и њене фармацеутско-хемијске особине, као и резултати спроведених клиничких испитивања - каже Јаћовић. - То се односи и на питања стабилности и примене у одређеним популацијама.

Оно што није строго сакционисано, у нашем менталитету изгледа нема важност. Док, на пример, Скандинавцима не треба два пута поновити да је пожењно да носе маску, код нас ни претња казном не помаже. За то могу бити само два разлога - или је запрећена санкција од 5.000 динара неубедљива, или би требало убрзати процедуру наплате казни.

Ако следи примере других држава, Србија би свакако прво морала да филтрира прелазак наше границе, увођењем PСR теста, за странце из земаља у којима букти епидемија, али и за наше држављане који путују или ће због слава и празника кренути пут домовине.

- Могуће је да ће једна од мера бити PСR или серолошки тест за улазак у Србију, а лично бих исто тражио и за све наше грађане - рекао је епидемиолог др Бранислав Тиодоровић. - Људи из Врања, Бујановца, Прешева свакодневно прелазе у Македонију да купују гориво, тргују... А Македонија гори. Да су били само у Србији, не би имали контакт са зараженима и не би ширили заразу. И Хрватска има огромно повећање, а Бугарска страховито. Црногорци су стално на високом трећем месту по броју заражених на 100.000 становника. Зато сам за то да нико без негативног PСR или серолошког теста не улази у Србију.

НОВИ ПАЗАР У ПРИПРАВНОСТИ

ДЕО новопазарске Опште болнице претворен је у привремену болницу намењену искључиво за лечење пацијената оболелих од вируса корона, рекао је Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља. Та привремена болница, осим 60 места, има интензивну негу са пет респиратора и полуинтензивну негу са осам кревета.

Фото В.Н.

- То је урађено по налогу ресорног министра. Не желимо ништа да препустимо случају. Укупни капацитети новопазарске болнице за ковид пацијенте су 346 лежајева, а у припреми је и привремена болница у Новопазарској бањи, која ће имати 150 места - каже Ђерлек.

Ка обуздавању епидемије не води нас свакако ни либералан став по питању маски: у затвореном обавезне, на отвореном - препоручене. Ако се и даље држимо тезе да је Србија "далеко од Запада", узмимо за пример Црну Гору где су маске од летос обавезне и у затвореном и на отвореном. Исто је сада и у Словенији, и у многим другим земљама. Италија, "опечена" катастрофом коју је имале пролетос у Ломбардији, има нулти степен толеранције за кршење мера.

Вирус напао и "Арматуру"

ОПШТИНА Александровац прогласила је ванредну ситуацију услед погоршане епидемиолошке ситуације. Према последњим подацима Завода за јавно здравље Крушевац, од 22 новоинфицирана лица у Расинском округу, 12 их је из ове мале општине. Посебно забрињава трансмисија вируса у највећем жупском колективу, фабрици ППТ "Арматуре", где је, према сазнањима "Новости", око 20 повезаних случајева: запослених и њихових рођака.

Препоручено је да се у овој фабрици где ради око 500 запослених, скрати радно време, да процес производње организују у мањим групама, у више смена.

- Имамо велики проценат у односу на величину општине, па смо морали да хитно уведемо ванредну ситуацију - каже Мирко Михајловић, председник Општине Александровац. - Имамо и шесторо хоспитализованих. Најгоре је што смо пре три дана од 17 тестираних имали 13 позитивних резултата, што је индикатор да је ситуација врло озбиљна.nС. Б.

Поред правног вакуума због којег код нас маске на отвореном нису могле да се пропишу као обавеза, збуњују и различити ставови епидемиолога. Тако доктор Предраг Кон "гласа" за маске и на отвореном, др Тиодоровић каже да пошто је још михољско лето и лепо време, нема оправдања за обавезно ношење маски напољу.

Епидемиолози већ дуго упозоравају да највећи ризик од ширења инфекције ковидом прети са журки, свадви и весеља, чији организатори не поштују лимит од максимално 30 гостију. Ниједна држава нема толико инспектора да бар по једног пошаље у сваки локал.

ЗАСАД БЕЗ ГУЖВИ У АМБУЛАНТАМА

ДЕСЕТАК људи, са маскама на лицу и хируршким рукавицама, који чекају свој ред на тестирање на вирус корона - слика је испред готово сваке ковид-амбуланте у престоници.

Иако заражених у главном граду има све више, број грађана који долазе на тестирање није се значајно променио у односу на претходни период. Ипак, с обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију, како кажу здравствени радници, очекује се и повећан број људи са симптомима, који ће се тек јављати.

Фото И. Маринковић

Грађани се јављају амбулантама углавном због контакта са зараженима, губитка чула или благе температуре.

- Био сам на весељу на којем није било много гостију, али један од присутних је позитиван. Немам симптоме, али радим у фирми где има много запослених, па сам решио да се јавим - рекао нам је Милош В. испред ковид-амбуланте на Вождовцу.Ј. Г. - И. Б.

- Они који организују журке, спектакле, са огромним бројем младих људи, не смеју то више да раде. Мере морају да се поштују, а све који то не чине треба затворити - каже Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)