ОЈАЧАНО ПАРТНЕРСТВО: Оснива се представништво Министарства одбране Русије у Србији

Љ. Б. - С. С. Р.

21. 10. 2020. у 12:20

ОЈАЧАНО ПАРТНЕРСТВО: Оснива се представништво Министарства одбране Русије у Србији

Фото архива

ПРЕДСТАВНИШТВО Министарства одбране Руске Федерације биће отворено у Србији, а циљ је пружање подршке и брже решавање питања у вези са војнотехничком помоћи и сарадњом двеју земаља, потврђено је "Новостима" у нашем Министарству одбране.

Како нам је речено, тренутно се спроводи процедура која треба да доведе до закључивања Споразума између две владе о отварању канцеларије.

- Војнотехничка сарадња спроводи се у складу са Споразумом између влада Србије и Русије који је потписан на основу договора председника и врховних команданта Александра Вучића и Владимира Путина - кажу у Министарству одбране.

Истовремено, и у Русији су почеле припреме за овај вид сарадње. Премијер Михаил Мишустин одобрио је нацрт споразума у којем се наводи да се представништво формира у циљу помоћи српској страни у решавању питања војне и војнотехничке сарадње, давања смерница за активности руских војних специјалиста у Србији за пружање помоћи у изградњи оружаних снага земље, обуци у раду, поправци и употреби наоружања и војне технике коју је испоручила Русија.

Посете јединицама опремљених руским наоружањем

У ДОКУМЕНТУ руске владе наведено је и да ће представништво одржавати руска страна, да шеф руске канцеларије може да, а уз претходни договор са Србијом, посећује јединице Војске Србије, које имају руско наоружање и технику. Такође, овлашћен је и да информише руководство Министарства одбране о раду његових колега, као и да користи средства наших оружаних снага, али само уз претходни договор са "домаћином".

Фото архива

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Србија са Русијом већ има стратешко партнерство, те да су они наш кључни партнер у одбрамбеном систему.

- Нормално је да имају канцеларију, као што постоји и Канцеларија за сарадњу с НАТО.

Војна неутралност нас обавезује на избалансирана решења - каже Анђелковић, за "Новости".

Он појашњава да предлог о отварању канцеларије није једностран, односно није га иницирала само руска страна, него се о њему већ дуже преговара и са нашим званичницима.

- Ово је добар потез, јер ће нас и запад више ценити када види да имамо алтернативу - наводи Анђелковић. - Могуће је да ћемо се наћи под додатним притиском западних партнера, мада не видим зашто би им толико сметало отварање руске канцеларије при Министарству одбране.

У Србији већ постоји и Канцеларија за сарадњу са НАТО, која је отворена на таласу постпетооктобарског успостављања сарадње са овим савезом. Претходне деценије она је често критички помињана, будући да је била смештена у згради Министарства одбране, што је оцењивано као преседан. Отварање руског представништва долази у тренутку када је Србија, вођења принципом војне неутралности отказала све војне вежбе са НАТО, али и Русијом и чланицама Савеза ОДКБ.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)