ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ СРПСКА РЕЧ ВАМПИР ПОСТАЛА УНИВЕРЗАЛНА: Легенда о Петру Благојевићу из Кисељева

Novosti online

19. 10. 2020. у 19:02

ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ СРПСКА РЕЧ ВАМПИР ПОСТАЛА УНИВЕРЗАЛНА: Легенда о Петру Благојевићу из Кисељева

Фото: Депоситпхотос

ИСТОЧНА Србија, а посебно Браничевски округ, позната је по причама о вампирима, а легенда о човеку због којег је српска реч „вампир“ постала универзална на свим језицима и даље живи.

Реч је о Петру Благојевићу, који је живео крајем 17. и почетком 18. века, у време када је делом Србије владала Аустроугарска. Захваљујући педантности бечке администрације, постоје сведочанства о догађајима који су тада преплашили Европу.

Наиме, после смрти сељака из Кисиљева Петра Благојевића људи су масовно почели да умиру. У осам дана после његове смрти умрло је њих деветоро. Такође, сви су говорили да их је пре него што су умрли посетио Петар.

Сељаци су стога од аустријског капетана Фромбалда затражили да отворе Петров ковчег. У Фромбалдовом извештају, који се данас чува у архиви у Бечу, стоји да је оно што су видели тада уплашило све присутне

Тело Петра Благојевића уопште није показивало знаке пропадања, а око уста су му били трагови свеже крви. Тело је било прободено коцем, а потом спаљено.

Недуго после тога бечке новине „Винерише дијаријум“, данас познате као „Винер цајтунг“, објавиле су чланак под насловом „Vampir von Kisiljevo“ и од тада се реч вампир користи у свету.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)