ДОКТОРКА АНА ГЛИГИЋ ОТКРИВА: Имали смо случајева да особе које су прележале корону немају имунитет на вирус - ево зашто је то тако

Новости онлајн

13. 10. 2020. у 14:59

ДОКТОРКА АНА ГЛИГИЋ ОТКРИВА: Имали смо случајева да особе које су прележале корону немају имунитет на вирус - ево зашто је то тако

Фото: Принтскрин Youtube Прва

ВАКЦИНЕ против новог соја корона вируса интензивно се истражују, неке су и регистроване, а научници редовно поручују да треба да прође доста времена док ефикасан лек не почне да се примењује у широј популацији на глобалном нивоу.

Лабораторије широм света анализирају дејство вакцина против корона вируса, од оних у Кини, Великој Британији, Јапану, Америци, док је Русија још у августу регистровала ову врсту заштите против ковида.

- Те вакцине имају циљ да зауставе епидемију, имунитет који дају не траје дуго, као што је то случај и са вакцином против грипа. Да ли те вакцине убалажавају клиничку слику оболелих, мењају дејство вируса, не знамо - коментарише др Ана Глигић и објашњава шта би било боље решење:

- Да имамо времена, требало би направити праву вакцину од самог вируса, који се претходно ослаби, односно умртви у лабораторији и таква вакцина пружа доживотни имунитет.

Вакцине о којима се увелико извештава представљају тренутно решење, а због недостатка времена и неопходности да се пандемија корона вируса заустави, може се рећи и да су најбоље могуће решење.

Корона скоро па из дана у дан испољава нова дејства, а питање имунитета на њу свакако је једно од кључних у борби против ковида.

- Имали смо случајева да особе које су прележале корону немају имунитет на вирус. То сигурно значи да се вирус променио, да више није исти односно да постоји више корона - напомиње др Глигић.

Илустрација

Вирус је, према речима нашег вирусолога који се 1972. као директорка "Торлака" сусрела са епидемијом вариола вере, испољио несвакидашња својства до сада незабележена у епидемиологији па се показало да може да опстане у спољашној средини, ван људског организма.

- Вирус је и у сувом стању активан, уколико дође до слузокоже носа, преноси се. Временом су се, иначе, мењали начини преношења короне па се сада може рећи да се преноси капљично, са више подтипова (ослобађањем капљица кашљањем, кијањем, говором односно преко ваздуха и додиривањем контаминираних површина) - објашњава др Глигић.

Наводи да се на почетку претпостављало да ће вирус који је несумњиво природног порекла ослабити након преноса са човека на човека, али се то није недостајало.

Оно што недостаје у истраживању јесте проучавања вируса на више пасажа у фамилији или друштву. На пример, са сина на оца па на унуке што је такозвани међугенерацијски пренос који се, у случају короне, није довољно пратио.

(Блиц Жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)