ДОВОЉНА ЈЕ ЈЕДНА ЖУРКА ДА БУКНЕ КОРОНА: Др Тиодоровић открио ко у највећој опасности у трећем таласу

Novosti online

12. 10. 2020. у 22:57

ДОВОЉНА ЈЕ ЈЕДНА ЖУРКА ДА БУКНЕ КОРОНА: Др Тиодоровић открио ко у највећој опасности у трећем таласу

Фото: Танјуг

МЕЂУ оболелима у овом тренутку највише имамо младе људе од 20 до 40 година. Објективно гледајући, они су ти који се баш не придржавају препоручених мера, кафићи, журке, дружења...

Ипак, кад погледамо бројке ми видимо једну умереност, јер тренутно немамо пуне болнице, иако имамо појачан прилив прегледа у ковид амбулантама. Што свакако не значи да за недељу дана ситуација неће бити другачија, зато дајте да одржимо ову умереност и радимо оно што је до нас, каже епидемиолог проф.др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за сузбијање инфекције Цовид 19.

Како даље епидемиолог објашњава, млади људи који су у највећој мери у циркулацији они могу бити вирусоноше, те је важно придржавати се мера и обавезно носити маску на сваком месту. С обзиром да долазе хладни дани, велики број људи борави у затвореним просторијама, где је могућност заражавања велика.

- Довољна је једна журка, једна музичка манифестација и да букну бројке. Цех неће можда платити онај ко се заразио, али онај из његог окружења ко спада у ризичну групу да. Ми се сада налазимо у трећем таласу, потпуно је очекивано да ћемо и даље имати скок броја позитивних, броја оболелих, али оно што за сада стоји као чињеница која делује можда мало умирујуће је да тај број позитивних углавном не прати хоспитализација. Када гледамо бројке о хоспитализацији и прегледаних, у било ком месту, те бројке су заправо ниске. То је добар тренд за сада, а да ли ће се он одржати видећемо јер нам долази новембар и децембар, следи хладно време и боравак у затвореном - објашњава професор Тиодоровић.

Посебну пажњу обратити на фирме и фабрике

Према речима епидемиолога у овом тренутку посебну пажњу треба обратити на радне организације, односно на фирме и фабрике у којима циркулише велики број људи, који могу лако ширити вирус, с обзиром на то да раде у затвореном простору.

- Сада апелујем на велике фирме и фабрике. Ми од септембра имамо повећан обим делатности којима се баве прозводне фирме у којима раде млади људи. Ту имате проблем њиховог превоза, одржавања у производњи, дистанце, маски, поштовања свих мера, дезинфекције, сада радни простор у којем у они бораве треба да буде сигуран. Ако се мере не спроводе у радним организацијама, може настати проблем јер су то људи који долазе из различитих места из породица у којима живе по три или четири генерације, где цех могу платити њихови најстарији укућани. Зато апелујем на све радне организације, фирме и фабрике у целој Србији да се обавезно придржавају апсолутно свих препоручених мера - каже за професор Тиодоровић.

Он такође оцењује да се ми заиста најбоље држимо, али да морамо размишљати како ћемо даље.

- Ми морамо да размишљамо да здравствени систем буде спреман у сваком тренутку, иако имамо најповољнију ситуацију у односу на било кога у Европи. Ми сада имамо младе, али у следећем пику имаћемо старије оболеле, не зато што се они не придржавају мера, већ што се могу заразити од оних млађих ако се они не придржавају мера. Иначе, с друге стране, ми смо као земља окружени веома лошом епидемиолошком ситуацијом свих држава око нас, што је такође велики ризик. Опет, ми смо желели да наша граница буде отворена, да постоји могућности комуникације промета роба и људи из економских разлога, а без економије нема ничега. Поштујмо мере, то стално понављам, јер потребно је радити, одлазити у набавку, изаћи из куће, али не смете заборавити на вирус - каже епидемиолог Тиодоровић.

Од данас доступан лек "ремдесивир"

Након преговора који су водили министар здравља Златибор Лончар и доктор Горан Стевановић, још с краја марта и почетком априла, лек "ремдесивир" пацијентима ће од данас бити доступан и грађанима Србије. Према речима професора Тиодоровића, овај лек се показао као најефикаснији.

- Сада ће се примењивати нови лек "ремдесивир", који се показао као најефикаснији у лечењу, а користи се у најразвијенијим земљама. То је веома скуп лек, то су огромни издаци, али када је људски живот у питању, онда ништа друго није важно - закључује епидемилог проф.др Бранислав Тиодоровић.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)