УЏБЕНИЦИ НА АЛБАНСКОМ: У Бујановцу, Прешеву и Медвеђи након 20 година решено важно питање

Љ. Б.

07. 10. 2020. у 08:20

ОСНОВЦИ у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи који наставу похађају на албанском језику после 20 година почели су школску годину са свим уџбеницима.

УЏБЕНИЦИ НА АЛБАНСКОМ: У Бујановцу, Прешеву и Медвеђи након 20 година решено важно питање

Фото архива

- Направљен је велики помак у остваривању интереса албанске националне мањине и њихове дугогодишње тежње да се реши питање уџбеника - каже, за "Новости", Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђу. - Тачно је да се на то чекало и због неразумевања везаних за процедуре, али то је иза нас.

Координационо тело је са свим дешавањима било у току и прошле године смо иницирали дводневни састанак са надлежним државним органима и Националним саветом Албанаца са циљем да се постигне договор који је и довео до решења овог питања на добробит свих страна.

Фото архива

Наш саговорник истиче да припадници албанске заједнице похађају цеколупну наставу на свом језику и једна су од осам националних заједница које остварују то право. Станковић наглашава да су уџбеници обезбеђени и усклађени са законима Србије уз пуно учешће ресорног министарства, Координационог тела и Националног савета Албанаца, а да су велики допринос дала министарства просвете Србије и Албаније, чији су се министри тим поводом састали у Бујановцу.

- Наше министарство просвете је формирало Комисију за стручну оцену квалитета рукописа уџбеника који су након анализе увезени из Албаније - појашњава Станковић. - У Каталогу уџбеника за ову школску годину одобрено је 59 уџбеника за наставу на албанском језику.

Служба Координационог тела је обезбедила новац Националном савету албанске националне мањине за плаћење такси за 15 уџбеника издавачкој кући "Албас" у износу од 1.080.000,00 динара, док се за остале књиге побринуо национални савет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Vid

07.10.2020. 16:58

Nije mi jasno zašto i naši zvaničnici uporno graju Medveđu u korpu u kojo se nalazi Preševo i Bujanovac.Voleo bih da mi najzad neko objasni jer koliko znam u Medvađi je ubedljivo većinsko srpsko stanovništvo.