ДА ЛИ ЋЕ МЕРЕ БИТИ ПООШТРЕНЕ: Ево шта мисле епидемиолози, др Тиодоровић позива на опрез

Танјуг

05. 10. 2020. у 10:35

ДА ЛИ ЋЕ МЕРЕ БИТИ ПООШТРЕНЕ: Ево шта мисле епидемиолози, др Тиодоровић позива на опрез

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да је ситуација у вези са вирусом корона у нашој земљи стабилна и да нема потребе за пооштравањем мера, али је указао да се ситуација може променити за 24 часа и да је зато важно стрикно поштовање стандардних епидемиолошких мера.

Тиодоровић каже да ризик од скока броја заражених у нашој земљи постоји, с обзиром да је, истиче, вирус у великој мери присутан у околним и другим европским земљама.

Посебно је апеловао на грађане који из приватних или пословних разлога путују у неку од земаља региона да буду опрезни и придржавају се мера.

"По Европском центру за контролу болести, Србија доста добро стоји, али морамо бити опрезни, јер се то може променити за 24 часа, као што се догодило на Исланду, Чешкој или Мађарској", рекао је Тиодоровић за ТВ Прва.

Због тога је апеловао на грађане да наставе са ношењем маски, држањем дистанце и честом дезинфекцијом, јер, истиче, управо те мере спречавају да се вирус шири.

"Придржавање ових мера је дало резултате, али то не значи да се зауставимо на томе. Мањи број заражених у односу на друге земље у региону постигли смо заслугом великог броја одговорних грађана, али важно је да наставимо тако", рекао је Тиодоровић.

То ће бити, наводи, својеврсна припрема за зиму, када ће, каже Тиодоровић, мере бити пооштрене због хладнијег времена које погодује вирусу и честог боравка људи у затвореним просторијима.

С обзиром да се за октобар предвиђа михољско лето, наводи епидемиолог, очекује се да ће овај месец по питању короне бити "миран", али да се већ од новембра може очекивати оно што се месецима најављује.

На питање да ли би требало да нас забрине што је вирус откривен у 24 основне и девет средњих школа, међу којима је у две школе дошло до трансмисије, Тиодоровић каже да то не представља податак који би требало нас уплаши.

Позвао је школе, родитеље, просветне раднике, ђаке и студенте да наставе са поштовањем мера и да се придржавају упутства које је школама дало Министарство просвете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)