ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА УТВРДИО: Социјални радници могли да спрече масакр у Лесковцу

И.Митић

02. 10. 2020. у 20:25

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА УТВРДИО: Социјални радници могли да спрече масакр у Лесковцу

Фото: И.Митић

У ПОСТУПКУ који је покренуо поводом убиства три особе и једног детета у Лесковцу, у мају ове године, Заштитник грађана је саопштио да је утврдио бројне пропусте у раду центара за социјални рад у Бојнику и Лесковцу и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У саопштењу омбудсмана се наводи да заштита корисника није остварена „у складу са прописима и стандардима стручног рада“ због чега је затражено утврђивање одговорности надлежних у поменутим центрима и министарству.

Заштитник грађана је од центара у Бојнику и Лесковцу затражио да, без одлагања, предузму мере за отклањање утврђених пропуста како се сличне грешке не би дешавале убудуће, али и утврђивање личне одговорности стручних радника и руководилаца у тим центрима.

Од надлежног министарства је такође затражено да испита личну одговорност запосленог, јер три године није предузео ништа иако је центар у Бојнику захтевао стручну помоћ. Заштитник грађана је утврдио да надлежни центри за социјални рад „нису покренули ниједан поступак у циљу заштите од насиља у породици, нити ради лишења родитељског права током девет година рада са породицом“ у којој се догодила трагедија.

- Прва сазнања о насиљу и злостављању деце у породици центар у Бојнику добио је још 2011. године у пријави Опште болнице у Лесковцу где је указано да су приликом прегледа констатовани трагови физичког кажњавања једног детета. Центар је исте године сачинио План услуга за породицу и дете, али све до 2015. нема трагова о раду органа старатељства на заштити деце као ни о пријавама породичног насиља – наводи се у саопштењу.

Овај центар није предузимао мере ни после сазнања да деца често одлазе од куће, због насиља које трпе. Омбудсман није могао да утврди због чега су деца напуштала хранитељске и враћала се у биолошку породицу.

ПОБИО ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ

У изнајмљеној кућу у центру Лесковца, почетком маја ове године, Милош Илић(20), из бојничког села Граница, секиром је убио оца Предрага(45), маћеху Данијелу Радојковић (43), рођену сестру Ану(19), која је била трудна, и дванаестогодишњу полусестру. Овај масакр преживео је само Милошев седаманестогодишњи брат који у време крвавог пира није био код куће. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

deda

03.10.2020. 08:20

Socijalni radnici nisu postavljeni da piju kafe i vode traceve vec da kontrolisu rad u zivot ugrozenih a pogotovu kada su deca u pitanju.Naravno da neko treba da odgovara za to a ne samo da prima platu i trlja ruke.