ТАЧАН БРОЈ ЖРТАВА КАД ПРОЂЕ КОРОНА: Доктор Кон отворио нове недоумице око броја умрлих, Лончар каже да треба да се уради ревизија

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

30. 09. 2020. у 20:58

ТАЧАН БРОЈ ЖРТАВА КАД ПРОЂЕ КОРОНА: Доктор Кон отворио нове недоумице око броја умрлих, Лончар каже да треба да се уради ревизија

Фото: Танјуг/Тања Валић

ДА ли је од ковида 19 у Србији досад преминуло 749 грађана, колико је званично пријављено, или је тај број, можда, и до три пута већи, као што је за Београд показала рачуница др Предрага Кона, све док се не заврши епидемија, и обраде сви подаци, може, изгледа, само да се спекулише.

У чему је проблем са информатичким системом, због којег је, како је објаснио Кон, дошло до разлике у званичним подацима и ономе што показују извештаји са терена, није баш разјашњено. Али, оно што нико у свету дефинитивно не оспорава јесте да су све евиденције о ковиду прилично оријентационе. Не примењује се иста методологија регистровања у свим земљама.

И др Кон, који каже да је проблем са подацима о смртности од ковида 19 у компјутерском програму, указује на ту чињеницу:

- Само да се зна, то се дешава у свакој епидемији - нагласио је Кон.- Ми први пут користимо један информатички систем. Он у једном периоду није био довољно прецизан и не могу да тврдим зашто, дакле негде од средине јуна он није био прецизан.

Оно што се непосредно објављује, и што је у информатичком систему једна је ствар, рекао је Кон, а извод података из писаног система - друга.

- Одговорност пребацујем на информатичаре који су нам давали податке који нису били потпуно тачни - рекао је Кон. - Тврдим, под пуном моралном одговорношћу да Кризни штаб у медицинском делу није могао да има друге податке од оних које је добијао од информатичара. Оног момента када је стављена сумња на податке, а то је било у јуну месецу, јасно је било да информатички систем озбиљно заказује, и на то је упозорено.

Користећи статистику и податке Завода за јавно здравље Београда, Кон је од марта до јуна нашао 210 смртних исхода којима је као непосредни или основни узрок смрти наведен ковид 19, а званично је пријављено 118 таквих случајева.

- Поред тога нашао сам 29 смртних случајева у том истом периоду од вирусне пнеумоније и вишак смртности, у 102 случаја од неозначене пнеумоније, дакле, небактеријске - рекао је др Кон. - Не можемо да кажемо да су та 102 смртна исхода била од ковида, али један знатан број јесте.

Кон објашњава да су подаци које сада видимо на сајту covid.rs врло приближни и врло тачни.

Министар здравља Златибор Лончар каже да подаци које је изнео епидемиолог Предраг Кон о смртности од ковида 19 нису коначни:

- Тек треба да се уради ревизија и да се они провере - рекао је Лончар. - Кон је образложио да постоје подаци који нису ушли у систем, али да је саопштавано све што су знали. Од чега је неко умро може да потврди само обдукција, а она није урађена ниједном пацијенту за кога се сумња да је преминуо од ковида.

ДОДАТНЕ МЕРЕ, АКО ЗАТРЕБА

Министар Лончар апеловао је на све здравствене установе да, уколико се повећа број прегледа или позитивних пацијената, о томе обавесте локалне кризне штабове који ће да донесу додатне мере:

- Не смемо да се успавамо. Нећу толерисати да негде расте број, а да се не доносе додатне мере за то подручје. Једино тако можемо да држимо ситуацију под контролом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miki

30.09.2020. 22:50

Sta je sad problem?Kad su u junu medii pisali da su brojevi mrtvih znatno veci od zvancnih vi ste svi u glas pricali da to nije tacno,da su to strani placenici i da se unosi panika.Sad posle par meseci svi potvrdjujete da je to tacno.Boze,kakve lazi od ljudi koji nas vode i u kom svetu mi zivimo.