ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Да није било Руса, градили бисмо Храм још 100 година

Танјуг

30. 09. 2020. у 16:28

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Да није било Руса, градили бисмо Храм још 100 година

Фото: Новости архива

ДО КРАЈА октобра требало би да буду готови сви радови на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, а патријарх Иринеј је тим поводом истакао велике заслуге Руса, оцењујући да без њих тај посао не би 100 година био завршен.

Патријарх Иринеј је за телевизију "Храм" рекао да ће Храм Светог Саве бити чудо архитектуре и грађевинарства и будући духовни и културни центар Београда.

"Мислим да ће ово бити наш, али и понос читавог хришћанског света, поготову када буду постављени мозаици рађени по стилу византијске уметности. Наравно, ту наша браћа Руси имају велике заслуге јер да нису они прихватили овај посао, ми га не би завршили за 100 година“, нагласио је патријарх Иринеј, пренео је Спутњик.

Фото: П. Милошевић

Он је изразио наду да ће храм на Врачару бити завршен у предвиђеном року, напомињући да је реч о једном врло великом објекту, не само за наше, већ и светске прилике.

"Да дочекамо тај велики дан да Храм буде и освећен", рекао је патријарх Иринеј, додајући да ће Храм имати велики утицај на духовна кретања нашег времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sandra

30.09.2020. 19:20

Hvala Rusima za veliku novčanu pomoć ali još više hvala ruskim stručnjacima bez kojih ne bi bilo tako prelepo oslikavanje freski niti izvođenja komplikovanih građevinskih radova . A što se države Srbije tiče sredstva koja je poklonila za izgradnju Hrama bila su veoma skromna i sve je bilo preče od finansiranja tog divnog pravoslavnog zdanja.

Hrizostom

02.10.2020. 23:48

Samo mali primjer gdje je Srbija bila a i gdje je sada u odnosu na svijet. Kad je Milos "veliki" isao da se pokloni sultanu ponio je poklone u vrijednosti 100.000 hiljada dukata sto je osiromasilo Srbiju. A kad je umro veliki vezir Mehmed Pasa Sokolovic (srpskog porijekla) ostavio je zaostavstinu u vrijednosti od 420.000.000 miliona dukata.