ГРАЂАНИ СРБИЈЕ И ДАЉЕ НЕ МОГУ У ЕУ: Границе земаља чланица Европске уније остају затворене!

Танјуг

30. 09. 2020. у 12:20

ГРАЂАНИ СРБИЈЕ И ДАЉЕ НЕ МОГУ У ЕУ: Границе земаља чланица Европске уније остају затворене!

Фото П. Милошевић

ЗЕМЉЕ чланице ЕУ нису данас мењале листу трећих земља за које не важе рестрикције за улазак у ЕУ, тако да ће ограничења за путовања грађана Србије наставити да важе и у првој половини октобра.

Дипломатски извори Немачке, која тренутно председава Саветом ЕУ, потврдили су Танјугу да амбасадори земља чланица ни на данашњем састанку у Бриселу нису ревидирали листу оних земља којима је на основу епидемиолошке ситуације дозвољен улазак на територију ЕУ, сазнаје Танјуг у Бриселу

Листа од 11 земља није мењана од августа, а у Бриселу напомињу да је то због нестабилне епидемиолошке ситуације како на Западном Балкану, тако и ЕУ, али и свету.

ЕУ је након вишемесечног затварања спољих граница у циљу заустављања ширења пандемије Ковид-19, у јулу оформила листу трећих земља којима је на основу "боље или сличне" епидемиолошке ситуације био дозвољен улазак у простор Шенгена.

Србија је прве две недеље јула била међу 15 земаља за које је важила препорука за слободно путовање у ЕУ. Због погоршња епидемиолошке ситуације у земљи, Србија је средином јула скинута са листе.

Тренутно "зелено светло" за улазак у ЕУ имају грађани Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Новог Зеланда, Руандае, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)