ТРАЖЕ ХИТАН ИЗБОР ДЕКАНА: Протест професора Филолошког факултета УБ, предали захтеве

Љ. Б.

29. 09. 2020. у 20:26

ТРАЖЕ ХИТАН ИЗБОР ДЕКАНА: Протест професора Филолошког факултета УБ, предали захтеве

Професори и грађани на платоу поред факултета / Фото Ж. Кнежевић

ТРАЖИМО да се поништи решење просветне инспекције којим се налаже Филолошком факултету Универзитета у Београду да поништи расписани конкурс за избор декана.

Захтевамо да министар смени проф. др Љиљану Марковић са места специјалне саветнице, јер је она срамота за целу академску заједницу, а од Министарства тражимо да смени проф. др Михајла Рабреновића са Универзитета Мегатренд са места в. д. члана Савета Филолошког факултета.

Ове захтеве предали су у уторак у Министарству просвете професори Филолошког факултета УБ који протестују због тога што је избор декана прекинут решењем Просветне инспекције, што сматрају угрожавањем аутономије универзитета. Окупили су се у уторак на платоу између Филолошког и Филозофског факултета, а затим заједно прошетали до министарства.

Запослени траже од в. д. деканке Филолошког факултета проф. Анђелке Митровић да хитно закаже седницу Научно-наставног већа на којој ће се гласати о предлогу новог декана.

На протесту је проф. др Леон Којен прочитао отворено писмо ректорки, Сенату и Савету УБ.

- Академска, па и шира јавност у Србији већ неколико година зна за скандале и злоупотребе на Филолошком факултету: за крајње неуредно финансијско пословање, енормна примања малог броја запослених, недозвољено акумулирање кључних функција, бројне случајеве плагијата - наведено је у писму.

Проф. др Ива Драшкић поручила је да се у аутономију универзитета не дира.

Протест су подржали и глумци Светлана Бојковић, Катарина Жутић и Милан Цаци Михаиловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milorad petrovic

29.09.2020. 20:59

Zanimljivo je da grupica profesora Filoloskog fakulteta -osim sto ne priznaje nadleznodt inspekcije Ministarstva prosvete,koje ih inace finansira -zele da zabrane Vladi da.u Savet fakulteta imenuje svoje predstavnike,sto je zakonska ovaveza.Ima li na tom dakultetu nekog pravnika, da im objasni da nalaz inspekcije ne dopusta umetnicko ili kreativno tumacenje...Zaszo ne odbiju i platu od drzave?Nek bzdu sasvim autonomni i nezavusni,posto se stide drzave i Vlade koja je osnivac drzavnig fakulteta...