КАДА ЋЕ СЕ ПОВЕЋАТИ ДОЗВОЉЕН БРОЈ ЉУДИ У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ: Тиодоровић открио од чега зависи ова одлука

Novosti online

28. 09. 2020. у 20:39

КАДА ЋЕ СЕ ПОВЕЋАТИ ДОЗВОЉЕН БРОЈ ЉУДИ У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ: Тиодоровић открио од чега зависи ова одлука

Фото: Танјуг

ЧЛАНОВИ Кризног штаба за борбу против корона вируса донели су јутрос одлуку да се продужи рад ресторана и кафића у затвореном простору до 23 сата, али ипак није донета одлука да се повећа и број особа у затвореном простору, где је и даље дозвољено максимум 30 особа.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба објаснио је да је радно време ових објеката продужено јер долази хладно време, али и истакао да би евентуално могло да дође и до кршења претходног радног времена.

Наводи и да би ускоро можда могло да се размишља о повећању броја људи у затвореном простору, и објаснио у ком случају би могло до тога да дође.

- Ситуација се мења из дана у дан у Европи. Податке које упоређујемо су стопе оболевања на недељном нивоу. Ми смо прошле недеље имали близу 7, чак и испод 7 оболелих на 100.000 становника. Ако тај број буде још падао, ми ћемо размишљати и о повећању броја људи у затвореном простору - каже проф. др Тиодоровић.

Сада је дозвољено 30 особа у затвореном простору, који међусобно морају да држе дистанцу метар и по. Ова одлука која је већ дуже време на снази, лоше је утицала на рад угоститеља.

Струка каже да је опрез неопходан веома, иако имамо најбољу ситуацију у региону па и Европи, али да је и даље несигурна.

- Ситуација је  несигурна докле год је вирус ту. Али, смо толико добри да смо неупоредиво бољи од нашег окружења. Од Немаца смо бољи дупло, од Чеха три пута. Са друге стране, како ћемо размишљати о повећању броја у затвореном простору, ако у Црној Гори имамо 258 оболелих на 100.000 становника, у Хрватској 80 и нешто, у БиХ 84 на 100.000, Северна Македонија 42, Бугарска 47... Ми морамо да  пазимо да се то не прелије из суседних земаља код нас - каже проф. др Тиодоровић.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)